Ceașca de sănătate: Cicoarea este un substitut sănătos al cafelei, un remediu pentru problemele biliare și pentru curele de slăbire

ceasca_de_sanatate_cicoarea.jpg

Cicoarea este un substitut al cafelei, utilă în curele de slăbire
Sursa foto: Diete sănătoase.ro
Citeste tot despre: 

În zilele foarte aglomerate sau în perioada examenelor, pentru a face faţă eforturilor intelectuale şi stresului, fitoterapeuţii europeni susțin că avem la îndemână un remediu deosebit de eficient, „cafeluţa de cicoare". Această licoare ne oferă multe beneficii: protejează ficatul, este eficientă în tratamentul afecţiunilor biliare şi hepatice, dar poate fi utilă și în curele de slăbire.

Cafeluța de cicoare stimulează memoria

„Cercetările mai recente menţionează că rădăcina de cicoare conţine şi insulină, fiind o speranţă de viaţă pentru diabetici. Cafeaua de cicoare, preparată din rădăcina plantei, nu prezintă riscul dependenţei. Mai mult, cafeluţa de cicoare calmează durerile abdominale şi nu creează insomnii. Totodată, acest sortiment de cafea revigorează memoria, ajută în cazul activităţilor intelectuale intense, combătând oboseala. În astfel de situaţii, se recomandă un consum zilnic de două căni. Acest sortiment de cafea se poate prepara în casă prin măcinarea rădăcinii de cicoare prin râşniţa de cafea sau se poate procura de la magazinele cu produse naturiste", susține într-un studiu Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Opinii referitoare la beneficiile infuziei de cicoare

Despre infuzia de cicoare, terapeuţii spun că aceasta are efecte excelente în combaterea digestiei leneşe, a tusei şi anemiilor. Consumată zilnic, infuzia este foarte bună şi pentru problemele digestive, asociate stresului, cum ar fi scăderea  poftei de mâncare.

Totodată, infuzia de cicoare este benefică în tratamentul artritei, gutei și reumatismului.

Băuturile din cicoare au efect sedativ

Pentru persoanele care au probleme cu insomnia sau se confruntă cu  tulburările nervoase datorate stresului, preparatele din rădăcină de cicoare sunt leacuri dovedite cu efect sedativ.

Leacurile preparate cu cicoare tratează problemele hepatice  

Cercetătorii europeni susțin că leacurile preparate din cicoare tratează problemele hepatice, dar ajută și la refacere ficatului.

Cicoarea este utilă în curele de slăbire

Nutriționiștii au constatat că cicoarea ne oferă beneficii și în curele de slăbire. Planta este recomandată în tratamentul obezității, deoarece scade pofta de mâncare. De asemenea, decoctul recomandat în combaterea constipației, se consumă și de persoanele care vor să slăbească.

Reţetele săptămânii

Infuzia de cicoare

Licoarea se prepară din două linguriţe de frunze uscate de plantă la o cană cu apă clocotită; se administrează câte două căni pe zi.

Cafeaua de cicoare

Pentru persoanele care vor să consume cafeaua de cicoare, acest sortiment se prepară din două linguriţe de rădăcini de cicoare (prăjite puţin şi măcinate cu ajutorul râşniţei de cafea) şi o cană de 200 ml de apă. Băutura se fierbe timp de cinci minute, apoi se îndulceşte cu miere sau cu fructoză. Se recomandă câte două căni pe zi.

Siropul de cicoare

Această băutură este indicată în afecțiunile digestive. Se prepară dintr-un litru de infuzie în care se adaugă 600 g de zahăr şi se lasă pe foc potrivit, până în momentul când lichidul devine gros, de consistenţa smântânii. Siropul de cicoare este recomandat în afecţiunile digestive ale copiilor (o linguriţă de trei ori pe zi).

Decoctul din rădăcină de cicoare, în special pentru alcoolici

Acestă băutură  se prepară din două linguriţe de rădăcină de cicoare mărunţită și  200 ml de apă rece. Licoarea se fierbe timp de cinci minte; ceaiul se bea călduţ, porţionat în trei prize, înainte de mesele principale. Cura de două săptămâni creşte secreţia de bilă, contribuind şi la regenerarea celulei hepatice, în special în cazul persoanelor care consumă mult alcool.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1