Ceaşca de sănătate: Cele mai bune leacuri care îmblânzesc tusea

Ultima actualizare:

    Busuioc
Busuioc

Busuiocul, cimbrul, cătina, scorţişoara, pătlagina sunt plante cu efecte medicinale dovedite care tratează tusea şi infecţiile respiratorii.

Odată cu vremea rece şi umedă apare şi tusea, un prim simptom cu care debutează infecţiile virale. De aceea, în sezonul răcelilor este foarte important să avem o imunitate puternică, pe care s-o dobândim printr-o dietă bogată în tonice naturale.

Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, ne recomandă să folosim plante care „fabrică anticorpi.". Bogate în vitamine, aceste leacuri combat febra şi complicaţiile ei în timpul virozelor. Din noiembrie până-n martie, numărul persoanelor atinse de gripă se ridică la câteva sute de milioane în lumea întreagă. Din păcate, tusea o tratăm ca pe o afecţiune uşoară, care trece de la sine. Aşa se şi explică faptul că adesea tusea recidivează .

Infuzia de busuioc combate tusea

Răceala şi gripa, însoţite de tuse, se tratează cu succes cu ajutorul busuiocului. De asemenea, la trecerea de la un anotimp la altul, când foarte mulţi dintre noi suntem lipsiţi de energie vitală, sufletească şi intelectuală, preparatele din busuioc , cum ar fi : infuzia, decoctul , siropul, tinctura sau uleiul volatil sunt foarte eficiente în bolile de sezon de la gripe, bronşite până la crizele de astm.

Prin conţinutul bogat în vitamine (A şi C în special), în minerale, precum calciul şi fierul, busuiocul are proprietăţi revigorante, antimicrobiene, antispastice şi carminative. Un lucru mai puţin ştiut, terapia cu busuioc alungă stresul şi neliniştea, specifice bolilor de iarnă.

Infuzia de cimbru, un calmant renumit

Bolnavii care suferă de bronşită, de astm sau de tuse seacă se vor simţi mult mai bine dacă vor bea câte două ceşti de infuzie pe zi. După două-trei zile de tratament, crizele de tuse se răresc, iar căile respiratorii se dezinfectează cu ajutorul uleiului volatil, prezent în compoziţia plantei. Copiii care răcesc uşor trebuie să bea câte trei linguriţe de infuzie, indulcită cu miere, la un interval de două ore.

De asemenea, siropul de cimbru este foarte eficient în accesele de tuse. Doza zilnică pentru adulţi este de două linguriţe de sirop diluate în ceai de tei sau de coada şoricelului, după mesele principale. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, sunt suficiente trei linguriţe, una după fiecare masă.

Cătina, un adjuvant în viroze

Cătina conţine un izvor de vitamine: de două ori mai multă vitamina C decât măceşele, vitaminele A, E, K, P şi complexul B. Ceaiul de cătină este un minunat tonifiant general, fiind recomandat în combaterea tusei şi în revigorarea organismului în perioada convalescenţelor de orice natură.

Vitamina C, pe care o conţine, completează doza necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale. Pentru calmarea tusei se administrează câte două căni de ceai pe zi, preparat din fructe uscate (infuzate timp de 10 minute) şi dintr-o într-o cană cu apă fierbinte.

Scorţişoara, tonică şi reconfortantă

Indienii o venerau ca pe un leac universal, pentru că acţionează ca un veritabil energizant. Infuzia este recomandată în sezonul virozelor ca un tonic general, deoarece influenţează pozitiv întregul organism.

Pentru calmarea tusei, ceaiul (preparat dintr-o jumătate de linguriţă de pudră, care se infuzează într-o cană cu apă fierbinte timp de 10 minute), se îndulceşte cu miere. Se consumă două - trei căni de ceai pe zi. De asemenea, reumaticii şi cardiacii vor resimţi o stare de bine, pentru că durerile lor de orice natură se ameliorează.

Pătlagina învinge tusea

Infuziile de pătlagină sunt recunoscute pentru efectul lor calmant în accesele de tuse convulsivă, dar şi ca dezinfectant al căilor respiratorii. Infuzia de pătlagina tratează eficient febra, afecţiunile pulmonare şi digestive pe fond nervos. Se administrează sub formă de infuzie (câte trei căni pe zi), de tinctură (câte 15 picături de trei ori pe zi, administrarte pe o bucăţică de pâine) şi de sirop (trei-cinci linguriţe pe zi.

Miteea, un leac exotic face minuni

Miteea,o băutură cu nume exotic, face minuni în anotimpul rece.O putem prepara din ingrediente procurate din farmacia casei: muşeţel, tei şi miere.

Aceste flori, bogate în substanţe active importante, printre care azulenă şi ulei volatil, au efecte calmante asupra tusei şi sunt antiseptice dovedite în bronşite, efecte accentuate de calităţile similare ale mierii. De asemenea, miteea are un efect calmant asupra sistemului nervos, alungă insomnia şi neliniştea. Băutura este contraindicată doar persoanelor care nu suportă mierea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net