Ceaşca de sănătate. Ceaiuri minune care te ajută să înfrunţi anotimpul rece

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă îţi simţi mâinile şi picioarele reci tot timpul, dar vrei să tratezi şi afecţiunile care te sâcâie în anotimpul rece, apelează la ajutorul remediilor oferite de natură, pentru a fi în formă.

„Mugurii de plop negru, cătina, arnica, turiţa mare, feniculul, cojile de mere şi rozmarinul conţin vitamine, minerale, uleiuri balsamice, au proprietăţi antimicrobiene, antispastice, carminative şi revigorante şi, de aceea, sunt aliaţi de nădejde în lupta cu bolile de sezon", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Ceaiul de mere stimulează circulaţia

Când avem mâinile şi picioarele reci şi frigul ne sâcâie, un ceai din coji de mere şi rozmarin este de mare ajutor. Uleiurile volatile conţinute de rozmarin stimulează inima, o ajută să funcţioneze bine şi accelerează circulaţia sângelui. În schimb, bucăţile de mere sunt bogate în vitamina C, care întăreşte inima. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de bucăţi de mere deshidratate care se fierb într-o cană de apă. După trei minute, ceaiul se ia de pe foc, în cană se adaugă o linguriţă rasă de rozmarin şi licoarea se lasă la infuzat trei minute. Zilnic, se consumă câte două căni de ceai.

Plopul negru curăţă căile respiratorii Mugurii plopului negru sunt folosiţi la prepararea unui sortiment de „miere", a tincturii şi a ceaiurilor, remedii foarte eficiente pentru căile respiratorii (bronşite, traheite şi laringite). În acelaşi timp, pe lângă aceste recomandări majore, mugurii plopului negru acţionează ca dezinfectant în afecţiunile urinare, în febra musculară, iar cercetările recente recomandă aceste preparate şi în combaterea tumorilor canceroase.

Datorită rezinei pe care o conţin, aceşti muguri au proprietăţi antiseptice, balsamice, cicatrizante şi calmante. Ceaiul din mugurii de plop negru se prepară dintr-o linguriţă de plantă care se macerează la rece într-o cană de apă timp de 12 ore. Se consumă câte două căni pe zi, un interval de două săptămâni pe lună.

simeon stalpnicul png

Busuiocul, leac pentru 50 de boli

Datorită proprietăţilor antimicrobiene, antispastice şi carminative fitoterapeuţii recomandă preparatele pe bază de busuioc: infuzia, decoctul concentrat, siropul, tinctura şi uleiul volatil într-o varietate de boli: de la gripe, bronşite, neplăcutele afte până la infecţiile urinare. Un lucru mai puţin ştiut-terapia cu busuioc este foarte eficientă în afecţiuni pe fond nervos, altfel greu de vindecat (migrene, anxietate, insomnii şi nevroze).

Un preparat foarte eficient şi plăcut la gust este siropul de busuioc. Acesta se prepară dintr-un kg de zahăr, 6 linguri de plantă, sucul unei lămâi. Se face un decoct concentrat din fruzele de busuioc care se fierb în 1,250 ml de apă. După 10 minute, ceaiul se strecoară. Se adaugă zahărul şi se fierbe până când siropul capătă consistenţa smântânii. Înainte de a lua siropul de pe foc, se adaugă sucul de lămâie. Apoi, siropul se toarnă în sticle când este cald. Se administrează câte două linguriţe de trei ori pe zi, înaintea meselor principale, până la ameliorarea bolii.

Arnica tratează răguşala

Arnica, o plantă reprezentativă pentru flora ţării noastre, este un remediu ideal pentru laringită şi răguşală, pentru stimularea imunităţii, dar şi în convalescenţe după şocuri fizice şi psihice. De aceea, după orice traumatism, când tonusul psihic este în scădere, iar capacitatea de apărare a organismului este diminuată, tratamentul cu tinctură de arnică face minuni. În acest caz, trebuie să se respecte cu stricteţe doza uzuală prescrisă de producător.

În curele de stimulare a imunităţii, în migrene, în accidente vasculare sau în viroze pulmonare i se administrează bolnavului câte 30 de picături de patru ori pe zi, în cure de câte 20 de zile. După o pauză de zece zile, tratamentul se poate repeta. Înfuzia de arnică combate durerile posttraumatice, iar o cană cu infuzie se prepară dintr-o linguriţă rasă de flori uscate de arnică peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. După o infuzare de trei minute, ceaiul se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici.

Planta este renumită pentru efecte sale antiseptice. În tratamentul astmului, terapia cu fenicul are rezultate rapide, excepţionale. De asemenea, în cazul tusei convulsive, starea de sănătate a bolnavului se ameliorează foarte repede cu acest remediu. Infuzia cu fructe de fenicul (pentru adulţi) se prepară dintr-o jumătate de linguriţă de fructe zdrobite şi din 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat cinci minute, apoi ceaiul se bea călduţ, neîndulcit, după fiecare masă principală.

simeon stalpnicul png

Cătina, un excelent vitaminizant

Cătina este o polivitamină naturală, recomandată iarna în tratamentul reumatismului, avitaminozei şi în cazul stărilor febrile. Se foloseşte sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o lingură de fructe zdrobite şi din 500 ml de apă clocotită. Ceaiul se fierbe cinci minute şi se lasă la infuzat alte 15 minute. Ceaiul se bea călduţ, cu înghiţituri mici.

Turiţa-mare combate răguşala

Şi această plantă este un antiseptic puternic şi tratează cu succes răguşala. Pentru soliştii vocali, turiţa-mare se dovedeşte un leac foarte eficient. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se administrează câte două căni pe zi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
Podul lui Ștefan cel Mare FOTO Tele1 Bacău (1) jpg
jurnalist reportaj jpg
pensie jpeg
pupaza pexels jpg
schelet arhiva jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net