Ceaşca de sănătate / Ce trebuie să ştii despre tei

Ultima actualizare:

    Florile de tei sunt apreciate din vechime pentru efectele terapeutice. (Foto: Shutterstock)
Florile de tei sunt apreciate din vechime pentru efectele terapeutice. (Foto: Shutterstock)

De la sfârşitul lunii mai şi cu o intensitate sporită în luna iunie, te întâmpină la tot pasul, mireasma florilor de tei. Mergând pe stradă, în cele mai multe zone din ţară, ai impresia că stai lângă o ceaşcă de ceai de tei aromată. Cât timp teii sunt înfloriţi, nu-i de mirare, că starea noastră de spirit este excelentă. Din vremuri îndepărtate, terapeuţii recomandau preparatele din flori de tei, ca leacuri sigure pentru rănile sufleteşti.

Pentru uz medicinal, se recoltează florile, din care se prepară infuzie, decoct şi tinctură, leacuri cunoscute consumatorilor de ceai de tei. Specialiştii în Medicina alternativă recomandă teiul în tratamentul a peste 90 de boli, de la banalele răceli până la durerile de rinichi şi diverse tulburări digestive pe fond nervos.

Efect calmant asupra sistemului nervos

Oboseala acumulată are efecte dramatice asupra stării de sănătate.

Irascibilitatea în relaţiile interumane, insomniile, crizele de incertitudine, însoţite de reprize de plâns sunt câteva dintre efectele suprasolicitărilor cotidiene. În astfel de situaţii, fitoterapeuţii europeni consideră că o cură cu vitamine sau excesul de băuturi care conţin cofeină nu sunt de folos.

Dimpotrivă, acestea pot accentua starea depresiv-anxioasă. În astfel de situaţii, specialiştii spun că maceratele din flori de tei constitue soluţia perfectă pentru depresie, surmenaj intelectual şi astenie.

Aliat perfect pentru afecţiunile aparatului circulator

Datorită efectului relaxant, florile de tei sunt indicate în tratamentul hipertensiunii arteriale. „ O cură cu infuzie de tei, urmată vreme de două-trei luni, este un tratament indicat în tensiunea arterială ridicată, asociată cu aterioscleroza. În cazul tensiunii nervoase, folosiţi teiul în amestec cu talpa gâştii sau cu păducelul (câte o linguriţă din fiecare plantă la o cană de 250 ml. apă). Beţi câte două-trei căni pe zi", recomandă Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

În răceală, teiul este infailibil

Efectul febrifug şi sudorific recomandă florile de tei drept un leac de excepţie contra guturaiului, gripei şi tusei convulsive. În caz de bronşită, infuzia de flori de tei favorizează expectoraţia şi diminuează congestia. Împotriva răcelilor comune, terapeuţii recomandă să preparaţi ceaiul din flori de tei în amestec cu flori de soc (câte o linguriţă din fiecare la o cană de apă). Sunt indicate câte două-trei căni pe zi, până la vindecare.

Uleiul de tei, bun pentru bilă

Foarte eficient pentru bilă este uleiul extras din fructele de tei, datorită acţiunii sale coleretic-colagogă care stimulează secreţia vezicii biliare , ajutând la evacuarea ei din intestin. Terapia trebuie urmată, potrivit indicaţiilor precizate de producător.

Ce efecte terapeutice au florile de tei

Preparatele din flori de tei au acţiune sedativă, antivirală, sudorifică, expectorantă, emolientă, antiinflamatorie, decongestionantă, spasmolitică, diuretică, hipotensivă şi relaxantă.

Infuzia de tei are şi proprietatea de a fluidiza sângele, punându-l în mişcare.

Puterea de vindecare a preparatelor din tei se datorează substanţelor active conţinute de plantă: glucide, taninuri, vitamina C, uleiurilor volatile, mucilagii şi saponine.

Florile de tei sunt apreciate din vechime pentru efectele terapeutice. (Foto: Shutterstock)
Florile de tei sunt apreciate din vechime pentru efectele terapeutice. (Foto: Shutterstock)

Reţeta săptămâniiMaceratul din flori de tei combate oboseala

Spre deosebire de revitalizantele obişnuite, maceratul din flori de tei este un remediu dovedit,care înlătură insomnia, susţine organismul în timpul eforturilor fizice şi intelectuale şi combate depresia.

Ingrediente: 100 g flori de tei şi 300 mg miere

Preparare: Florile de tei, tocate mărunt, se amestecă în proporţie de unu la trei cu miere. Amestecul se ţine la macerat 21 de zile, într-un borcan cu capac. Se recomandă câte două linguriţe de macerat de patru ori pe zi, amestecat într-o ceşcuţă cu infuzie de tei. Efectele leacului apar după primele trei-patru zile de tratament.

Contraindicaţii

În doze mari, infuzia de tei aduce insomnia, stimulează neliniştea şi agitaţia nefirească.

image
image
image
image
image
image
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net