Ceașca de sănătate: Caprifoiul, o plantă care tratează bolile trupești și sufletești

Ultima actualizare:

    Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, cum i se mai spune în popor, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător
Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, cum i se mai spune în popor, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător

Caprifoiul a fost cultivat inițial în țările asiatice, dar acum îl întâlnim pretutindeni și pe meleagurile nostre. Planta are proprietăţi antiinflamatoare uimitoare. O infuzie preparată din această plantă poate să amelioreze durerile de cap, dar şi afecţiunile din sfera ORL, dacă ceaiul se foloseşte pentru gargară. Caprifoiul sau Mâna-Maicii-Domnului, cum i se mai spune în popor, este o plantă căţărătoare cu un parfum îmbătător. Florile tinere sunt albe, iar după câteva zile ele își schimbă culoarea care devine galben-roşcat.

În tradiţia populară se vorbeşte despre această plantă care poartă numele Maicii Domnului ca despre un remediu cu efecte tămăduitoare atât pentru bolile trupeşti, cât şi pentru cele sufleteşti. Planta are o mare valoare terapeutică datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare. În  medicina chineză din Antichitate, ca și în zilele noastre, florile de caprifoi sunt apreciate ca un medicament care tratează febra și elimină toxinele din organism. În compoziția acestor flori se regăsesc quercitina (un puternic antioxidant), magneziu, uleiuri esențiale, potasiu și vitamina C.

Infuzia de caprifoi  tratează migrenele, virozele,  inflamațiile intestinale și pe cele ale tractului urinar, îndepărtează petele de pe piele și vindecă  arsurile solare.

Legenda spune că planta i-a oferit adăpost Maicii Domnului

Legenda spune că Maica Domnului, când era cu micul Iisus în braţe, a căutat adăpost la mai multe plante când era urmărită de soldații lui Irod care o hărțuiau. Caprifoiul a fost singura plantă care a primit-o oferindu-i adăpost. De aceea, la plecare, Maica Domnului a binecuvântat caprifoiul și i-a urat  să aibă puteri vindecătoare: „De azi înainte şi până în eternitate, tu vei fi floarea preferată  a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-l salvezi de la moarte aşa cum ai făcut tu pentru mine”.

Efectele preparatelor de caprifoi

Preparatele din această plantă, pulberea, tinctura, oţetul, uleiul volatil, infuzia și  vinul, au efecte antimicrobiene, antihipertensive şi antiinflamatoare. Planta contribuie, în acelaşi timp şi la scăderea nivelului de zahăr din sânge, calitate care o recomandă în terapia diabetului. De asemenea, preparatele din caprifoi ajută şi la curăţarea sângelui, fiind utilizate frecvent şi în industria cosmetică datorită proprietăţilor sale de cicatrizant al rănilor pentru tenuriler cu probleme.

Caprifoiul ne poate feri de infecţiile virale şi poate trata unele simptome neplăcute ale răcelilor. Febra acută, durerile în gât şi cele de cap se pot trata cu ceaiul de caprifoi, pe care îl obţinem dintr-o ceaşcă cu flori la 1 litru de apă clocotită. Ceaiul se lasă la infuzat 10 minute, după care se strecoară şi se consumă 2-3 căni pe zi.

Contraindicațiile ceaiului

Ceaiul însă este contraindicat persoanelor cu diaree acută sau care au probleme cu stomacul. Mai poate fi utilizat şi în caz de abces mamar şi intestinal, dizenterie şi durere în timpul urinării, spun nutriționiștii.

Infuzia încetineşte coagularea sângelui

Folosită sub formă de infuzii, decocturi sau cataplasme, planta ne fereşte de numeroase afecţiuni şi este leac pentru dureri. Florile se recoltează cu precădere primăvara sau la începutul verii când floarea este încă în stadiul de boboc. De asemenea, specialiştii spun că și infuzia cu rădăcină de Mâna-Maicii-Domnului încetineşte coagularea sângelui şi ţine la distanţă  bolile de inimă. În plus, calmează crampele şi durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism. Florile macerate grăbesc vindecarea rănilor. Se lasă la macerat peste noapte o ceaşcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineaţa se filtrează amestecul şi din soluţia rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese şi cicatrici.

Maceratul de caprifoi estompează petele maronii ale pielii

Maceratul rece din flori de caprifoi, aplicat pe petele  maronii ale pielii, reduce culoarea acestora, dar și dimensiunile lor.

Cum preparăm macerarul? Avem nevoie de 1 litru de apă peste care turnăm o cană cu flori proaspete de caprifoi. Amestecul acesta se lasă de seara până dimineața, apoi se strecoară și se păstrează într-un vas de sticlă. Cu acest macerat se tamponează pielea de 3-4 ori pe zi.  

Maceratul de caprifoi cu miere este cea mai eficientă variantă

Acest macerat se obține din flori de caprifoi și miere. Se umple un borcan de 400 g cu flori proaspete de caprifoi, încât un sfert de borcan să rămână giol. În spațiul acesta rămas gol se adaugă miere. Se amestecă ingredientele până când acestea se  omogenizează; se închide borcanul  ermetic și ingredientele se lasă la macerat   timp de 2 săptămâni. Acest macerat este cel mai bun remediu împotriva petelor de piele, dar și pentru măștile de frumusețe.

Infuzia din flori de caprifoi

Această infuzie se prepară și din flori proaspete , dar și din flori uscate. Pentru preparare punem într-un vas de sticlă o cană de flori de caprifoi, iar deasupra turnăm 1 litru de apă clocotită. Acoperim vasul și lăsăm ceaiul la infuzat timp de 7-8 minute. După aceea strecurăm ceaiul, îl consumăm călduț, apoi la temperatura camerei pe tot parcursul zilei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net