Ceaiuri din plante care ţin locul cafelei

Citeste tot despre: 

Mirosul de cafea îţi încarcă bateriile? Poţi înlocui cafeaua cu un ceai “tare”, care înlătură rapid oboseala şi stimulează intelectul la fel de bine! Revista „Click! Sănătate“ îşi spune care sunt acestea!

Poţi pune somnul pe fugă, fără să consumi cafele de să stea linguriţa în picioare. Fitoterapeutul Ruxandra Constantina, de la Clinica Medas, din Bucureşti, recomandă licori energizante, tonifiante pentru creier, precum sunt ceaiul verde, ceaiul negru, infuzia din cicoare, infuzia de iarbă mate, de levănţică, genţiană şi ghimbir, care sunt alternative eficiente ale cafelei.

Adaugă ghimbir în ceaiul verde

Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanţi şi poate fi un înlocuitor eficient al cafelei. Cei mai importanţi compuşi activi din ceaiul verde sunt: teofilina, cafeina, sărurile minerale, taninurile şi antioxidanţii polifenoli, printre care flavonele şi catehinele.

Pentru a prepara decoctul de ceai verde ai nevoie de o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă. Decoctul trebuie să fiarbă cel puţin 5 minute. Adaugă apoi 2 feliuţe de ghimbir şi ceaiul e gata! Ghimbirul îi dă o aromă plăcută, de picant-acrişor, şi întăreşte efectul tonifiant şi stimulativ al ceaiului verde.

Mate şi cicoare, energizante

Ceaiul mate sau ceaiul de Paraguay se găseşte la magazinele de tip plafar şi conţine mateină, cafeină (2-4%), teobromină, lactonă, taninuri. Toate acestea fac ca ceaiul mate să aibă o influenţă benefică asupra stării de spirit, înlătură oboseala fizică şi nervoasă şi durerile de cap.

Prepară o infuzie din mate, cicoare şi iasomie, câte o lingură de plante uscate şi mărunţite la 250 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat cel puţin 10 minute. Cicoarea are tanin şi fosfor, compuşi care fac din această plantă să fie un tonic bun general, cu proprietăţi remineralizante.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1