Ce variantă a virusului SARS-Cov-2 circulă acum în România. Vestea bună e că are mortalitatea mai mică

coronavirus.jpg

coronavirus
Specialiștii de la OncoGen Timișoara susțin că în România circulă o variantă mai puțin mortală a SARS-Cov-2
foto: Shutterstock

Specialiştii din cadrul centrului OncoGen din Timişoara care studiază comportamentul virusului SARS-Cov-2 au ajuns la concluzia că în România nu mai circulă, în acest moment, varianta Wuhan, ci o variantă mai puțin mortală, dar mult mai contagioasă.

„Am luat toată informaţia disponibilă în România. S-au făcut peste o sută de secvenţializări. Am încercat să vedem încontro se îndreaptă sau s-ar putea îndrepta acest virus. Noi am văzut câteva articole care spun că virusul original Wuhan a fost dislocuit de o variantă nouă, nu ştiu dacă e corect să-i spun tulpină, care are o mutaţie în regiunea S. Sunt acele coroniţe care apar pe virus. S-a mutat un aminoacid cu un alt aminoacid, în poziţia 614.

Această mutaţie s-a petrecut în aproape toată lumea, Europa, Statele Unite ale Americii, posibil şi prin alte părţi, în decurs de o lună. Noua variantă a înlocuit vechea formă Wuhan. Noi am găsit că în România nu există decât varianta nouă. Nu mai există varianta Wuhan. Cele 112 secvenţializări făcute aparţin variantei noi”, a declarat  spune şeful centrului OncoGen, vice-preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Virgil Păunescu, citat de Adevărul. 

Citește și:

Simptomele ciudate ale unui student infectat cu SARS-CoV-2: „N-am simțit niciodată asemenea dureri”

Vestea bună este că varianta nouă a virusului, cea care circulă acum şi în România, este mai puţin mortală, dar mai infecţioasă.

“Se transmite mai uşor, încărcătura virală este mai mare, ar trebui să fie mai uşor de diagnosticat – apropo de testele PCR, iar mortalitatea să fie mai mică. Dacă mă uit la ce s-a întâmplat până să înceapă această fază a doua, am văzut că numărul de infectări zilnice, care nu e concludent, pentru că nu testăm suficient, mortalitatea nu a sărit în acelaş ritm cu numărul de infectări. Ceea ce se potriveşte cu concluziile pe care le-am citit noi, că virusul este mult mai infecţios, dar mai puţin generator de forme severe”, a mai spus Virgil Păunescu.

Citește despre varianta cea mai rea a virusului SARS-Cov-2 pe Adevarul.ro.

Loading...
 
 

Citește și