Ce tipuri de cancer poate provoca sexul oral și cum le recunoști

ce-boli-se-pot-transmite-prin-sexul-oral.jpg

Sexul oral poate transmite boli grave, care pot duce la diferite tipuri de cancer
Sexul oral poate transmite boli grave, care pot duce la diferite tipuri de cancer

Sexul oral creşte riscul apariţiei cancerului, atrag atenția cercetătorii. În jur de un caz din patru de cancer al gurii şi unul din trei cazuri ale cancerului gâtului au legătură cu virusul papiloma uman (HPV), datele arătând că în cazul pacienţilor mai tineri majoritatea îmbolnăvirilor de cancer al gâtului sunt provocate de acest virus. Cancerul de penis și cel anal sunt și ele puse pe seama infecției cu HPV.

Anna Middleton, igienist dentar de top şi fondator al London Hygienist spune că nu trebuie să ne prefacem să acest lucru nu se întâmplă.

„Există dovezi puternice privind creşterea cazurilor de cancer al gurii, în special în rândul oamenilor mai tineri, cauzată de HPV. Oamenii trebuie să fie precauţi atunci când se implică în activităţi sexuale şi trebuie să-şi ia măsuri de precauţie”, a declarat Middleton, scrie The Sun.

HPV este transmis de la om la om prin contactul cu pielea precum şi contactul sexual, nefiind nevoie de penetrare pentru ca cineva să fie infectat cu virusul papiloma uman.

Sexul oral. Semnele infecţiei cu HPV şi ale cancerului oral

HPV nu prezintă simptome, aşa că o persoană nu poate şti cu certitudine dacă este infectată. Totodată, infecţia cu virusul papiloma uman este extrem de comună.

De fapt, majoritatea oamenilor vor contracta un tip de HPV de-a lungul vieţii lor. În cazul femeilor, testarea HPV face parte din examenul medical cervical, dar nu există o analiză de sânge care poate arăta infectarea cuacest virus.

Aşadar, în cazul în care există îngrijorări, femeile ar trebui să se prezinte la medicul de familie.

Sex oral. Semnele cancerului de gură și gât

Anna Middleton a explicat și care sunt semnele la care ar trebui să fim atenţi:

  • Pete pe limbă

O pată albă sau roşie în interiorul gurii sau pe limbă ar putea fi un semn al cancerului oral. Dacă aceste pete persistă mai mult de trei săptămâni, persoana în cauză ar trebui să se prezinte de urgenţă la un medic stomatolog. Deseori, aceste pete nu sunt însoţite de durere şi pot rămâne nedectate. În plus, astfel de pete sunt de multe ori inofensive dar câteodată precanceroase;

  • Ulcere care nu se vindecă

Ulcerele gurii sunt răni dureroase şi chiar dacă pot provoca discomfort aceste leziuni pot dispărea de la sine după o săptămână de la apariţie. Totuşi, dacă rănile devin tot mai grave, acesta ar putea fi un semn al cancerului;  Astfel de leziuni apar de obicei pe limbă sau sub aceasta, dar pot fi găsite şi în alte părţi ale cavităţii bucale.

  • O inflamaţie în gură

Dacă o inflamţie în gură persistă pentru mai mult de trei săptămâni, este nevoie de o consultaţie la medic. Virusul Papiloma uman poate cauza excrescenţă în cavitatea bucală, iar acestea nu sunt durereoase dar imediat ce sunt descoperite trebuie tratate şi înlăturate pentru că pot duce la cancer. Regula generală este: Dacă ceva anormal persistă pentru mai mult de trei săptămâni este nevoie de asistenţă medicală;

  • Durere când înghiţi

Există multe cauze ale durerii la îngjiţire, iar majoritatea acestora sunt asociate cu răceli sau infecţii ale sinusurilor. Cu toate acestea, chiar dacă astfel de cazuri sunt rare, durerea la înghiţire poate fi un semn al cancerului. Dacă aceste simptome persistă de ceva timp, trebuie cerută părerea unui profesionist medical;

  • O umflătură în gât

Cunoscută drept „Globus pharyngis”, aceasta este senzaţia unei umflături în gât sau a unui obiect care e blocat acolo, însă nu există nicio obstrucţie anume. De obicei, cancerul gurii şi cel al gâtului se dezvoltă la oamenii care au şi alţi factori de risc precum fumatul, consumul de băuturi alcoolice şi antecedente de infecţie cu HPV.

Sex oral. Cancer de penis și cancer anal. Simptome

Dar tipurile de cancer provocate de sexul oral nu se opresc aici. Cancerul penisului și cel anal sunt și ele pe lista medicilor.

Bărbații care sunt purtători ai virusului HPV au un risc crescut de a dezvolta cancer de penis. Statisticile arată că 47% dintre pacienți au o infecție cu HPV.

Simptomele sunt o excrescență sau o inflamație la nivelul penisului, care nu se vindecă în decurs de patru săptamani, scurgeri urât mirositoare, o îngroșare a pielii sau a prepuțului, o modificare a culorii pielii de pe penis, o erupție pe penis și sângerari din interiorul penisului sau de sub prepuț.

Această forma de cancer este, de obicei, tratată cu ajutorul intervenției chirurgicale, cu radioterapie și chimioterapie.

Și cancerul anal este tratat cu o combinație de chimioterapie și chimioradiație și cu ajutorul intervențiilor chirurgicale.

Cauza exactă este necunoscută, dar cancerul anal poate fi provocat tot de o infecție cu HPV. Semnele pe care pacienții le au sunt: sângerari în zona anusului, mâncărimi în jurul anusului, mici umflături sau protuberanțe în preajma anusului, o scurgere de mucus din anus și pierderea funcției normale intestinale și a controlului.

 

Citește și: 

Sexul oral poate fi considerat preludiu? Iată ce cred unele persoane

Sexul oral: cum te poți proteja de boli!

Loading...