Ce şi cum mâncăm de Paşte. 7 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgenţe

02.-spitalul-de-urgenta-floreasca-bucuresti.jpg

Spitalul de Urgente Floreasca din Bucureşti
Românii ajung de la distracţie la Urgenţe
foto: arhivă Click!

Paştele este întotdeauna motiv de bucurie. Învierea Domnului este pentru români un prilej de reunire a familiei şi a întâlnirilor cu prietenii. Dar totul se întâmplă în jurul mesei, iar multele feluri de mâncare venite după şapte săptămâni de post, „udate” cu mai mult sau mai puţin alcool, îi duc pe oameni direct la urgenţe. Iată cum să mâncăm de Paşte ca să nu ajungem la spital.

Mii de români ajung la spital, în fiecare an, în ziua de Paşte. Şi nu neapărat din cauza unor situaţii inevitabile cum ar fi accidentele deciruclaţie, de exemplu. Problema este mâncarea. După săptămâni întregi în care au fost nevoiţi să se înfrâneze de la bucate gustoase, acum dau iama în tot ce este pe masa de Paşte. Iar de la o masă exagerat de copioasă până la apelul la 112 este doar un pas. Medicii recomandă ca moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei de sărbatorile pascale. În caz contrar veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi veţi “petrece” la camera gardă chiar din prima zi.

7 reguli esenţiale pentru a nu ajunge la urgenţe

Medicul Tudor Ciuhodaru face câteva recomandări referitoare la alimentaţia de Paşte. “Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptate eventual patologiei de bază.

1. nu daţi startul la supraalimentare de la 12 noaptea, imediat dupa slujbă , ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului;

2. alimentele trebuie introduse treptat, după regula ,,nu toate deodată”. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob;

3. fiecare masă trebuie sa conţină un singur aliment ,,concentrat” considerând ,,concentrat” orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă;

4. asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzatia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice;

5. indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare;

6. precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afectiuni digestive, metabolice

(diabet, gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.

7. nu întrerupeţi medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces”, a explicat pentru Click!, Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă.  

Doctorul a mai precizat că apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri absominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij. indică necesitate de prezentare de urgenţă la spital. 

“Nu în ultimul rând, excesul caloric va crea suficiente probleme celor care ţin la siluetă. Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grăsimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să ţineţi cură de slăbire mai târziu”, a mai transmis medicul.

 

Citeşte şi: Eşti însărcinată? Ai grijă ce mănânci de Paşte. Ce te sfătuieşte specialistul

 

Loading...

Citește și

  • Paștele vine și la tv, iar posturile principale de televiziune au pregătit programe speciale în aceste zile. Paştele şi minivacanţa de 1 Mai aduc în grilele posturilor, în perioada 26 aprilie-1 mai, ediţii speciale ale emisiunilor consacrate, spectacole de muzică, producții cinematografice celebre şi chiar documentare.

  • Plaja de la Therme se dechide mâine pentru distracția de Paște și 1 Mai

    Cine rămâne acasă de Paște și de 1 Mai și vrea să facă plajă poate merge la Threme. De mâine, se deschide Sands of Therme, cea mai mare plajă urbană din Europa, pe o suprafață de peste 30.000 mp de nisip fin.

  • Compania Naţională Poşta Română informează că, în perioada Sfintelor Sărbători Pascale, programul de lucru al subunităţilor poştale va fi schimbat

    Grăbiți-vă dacă vreți ca felicitările, scrisorile și coletele trimise prin Poștă să ajungă la timp. Compania Naţională Poşta Română informează că programul de lucru va fi schimbat.

  • Cond.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, doctor in ştiinţe medicale

    După şapte săptămâni de post, tot mai mulţi români ajung la urgenţe cu lipotimii. Şi acest lucru se întâmplă atât pentru că regimul alimentar a fost schimbat şi nu mai asigură organismului nutrienţii necesari îndeplinirii tuturor funcţiilor dar şi pentru că aceste restricţii alimentare au fost asociate, mai ales în cazul gospodinelor, cu un efort fizic susţinut, având în vedere că în aceste zile îşi pregătesc locuinţele pentru Paşte.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1