Ce schimbări ciudate au loc în corpul tău pe căldură

caldura3432.jpg

Medicii spun că la peste 30 de grade devenim nervoşi, obosiţi şi greoi

Căldura excesivă ne influenţează în mod negativ comportamentul, avertizează un grup de medici francezi, citaţi de madame.lefigaro.fr. În zilele în care maximele depăşesc 30 de grade Celsius, ne simţim goliţi de energie şi suntem mai nervoşi. Uite ce se petrece în corpul nostru când afară aerul devine irespirabil!

Avem un tonus aproape de zero

Căldura ne dă o stare de oboseală. „Când este foarte cald, temperatura corpului creşte. Organismul trebuie atunci să cheltuiască mai multă energie pentru a o regla. Acest lucru provoacă oboseală bruscă, dureri de cap şi, uneori, stare de greaţă”, explică nutriţionistul Alexandra Murcier. De altfel, pierderea de apă, în special pierderea de sare prin transpiraţie, oboseşte corpul. „Când transpirăm, pierderea acestor două elemente provoacă o cădere de tensiune. Trebuie, deci, să compensăm, amestecând puţină sare în sticla cu apă”, a avertizat dr. Remi Mifsud.

Ne mişcăm mai greu

„Capacităţile noastre musculare scad odată cu căldura. Ne deplasăm cu dificultate şi avem o rezistenţă mai mică în sport, mai ales dacă nu ne hidratăm suficient”, a subliniat dr. Alexandra Murcier. „Ne e greu, de asemenea, să ne recuperăm şi ne pierdem puţin din reflexe. Astfel, nu mai putem să mergem repede”, a completat dr. Mifsud.

Ne pierdem pofta de mâncare

„În realitate, nu este vorba că ne este mai puţin foame, ci, pur şi simplu, corpul are nevoie de mai puţine calorii odată cu creşterea temperaturii. Astfel, avem poftă să mâncăm mai lejer”, afirmă medicul generalist Xavier Ballongue. Organismul uman este mai ocupat să-şi scadă temperatura decât să se gândească la hrană. „El evită să depună alte eforturi, precum acela de a mânca şi de a digera”, a explicat dr. Murcier.

Avem o stare de iritabilitate

Când temperaturile cresc, ele pot avea o influenţă negativă asupra stării de dispoziţie. „Transpirăm şi ne simţim dezagreabil. Concluzia: devenim iritabili şi ne enervăm mai repede”, explică dr. Mifsud. „Iar căldurile puternice ne enervează şi mai mult, întrucât nu suntem obişnuiţi cu ele”. 

Ne scade libidoul

Deşi revenirea zilelor însorite îi „înnebuneşte”, în general, pe hormoni, arşiţa verii poate să inhibe în unele cazuri dorinţele sexuale. „Atunci când se înregistrează peste 30 de grade Celsius la umbră, nu avem chef să prestăm o activitate intensă. Temperatura ne influenţează forma de moment, fapt care poate să determine o scădere de moment a libidoului”, a declarat dr. Murcier.

Maxime de 35°C, ploi și vijelii

Meteorologii anunță pentru miercuri și joi, ploi torențiale și vijelii. Astfel, miercuri, începând cu ora 12.00, ploile se vor înregistra în special în nordul, estul şi centrul ţării, precum şi în zona montană. Tot miercuri, maximele vor fi cuprinse între 33 și 35°C, izolat mai ridicate în Lunca Dunării. Mâine, instabilitatea atmosferică va fi mai accentuată în nordul, centrul şi estul ţării. 

Reguli pe timp de caniculă

  • Beţi apă înainte de a vi se face sete, în mici cantităţi, pe parcursul întregii zile, la temperatura camerei!
  • Evitaţi activităţile sportive la orele la care se înregistrează cele mai ridicate valori ale temperaturii!
  • Consumaţi multe fructe şi legume pentru a vă hidrata!
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1