Ce să mănânci ca să scapi de stres

Ultima actualizare:
Cerealele integrale cu fructe uscate  influenţează producţia de serotonină, "hormonul fericirii". În plus, vă satură  pentru un timp îndelungat
Cerealele integrale cu fructe uscate influenţează producţia de serotonină, "hormonul fericirii". În plus, vă satură pentru un timp îndelungat

Alimentaţia este foarte importantă pentru psihicul nostru. În perioadele de stres, spre exemplu, avem tendinţa să mâncăm mai mult din cauza creşterii secreţiei de insulină. Prezentatoarea TV Florentina Opriş ne spune, în cartea sa proaspăt lansată, „Trup şi suflet sănătos şi frumos”, cum să ne alimentăm  ca să scăpăm de stres.

Când suntem stresaţi, creierul nostru eliberează hormoni de stres. Unul dintre aceştia, cortizonul, este un stimulator puternic al apetitului. Secreţia de serotonină scade, iar cea de insulină creşte, stimulând depunerea de grăsime, mai ales la nivelul abdomenului.

Cartea lansată luna trecută costă 33,5 lei


    Cerealele integrale cu fructe uscate  influenţează producţia de serotonină,
Cerealele integrale cu fructe uscate influenţează producţia de serotonină,

- Alimentele cu hidraţi de carbon influenţează producţia de serotonină care controlează dispoziţia. Obişnuiţi-vă să consumaţi în timpul zilei cât mai mulţi carbohidraţi cu ardere lentă: orez integral, fulgi de ovăz, pâine şi paste integrale, fructe uscate, albuş de ou, brânză de vaci. - Dacă daţi semne de nervozitate şi hipertensiune, aveţi probabil un exces de sare. Remediul: folosiţi-o cu moderaţie!- Feriţi-vă de alimentele greu digerabile, care nu fac decât să vă fure din energie, să vă dea o senzaţie de oboseală şi iritabilitate.- Evitaţi cafeaua şi înlocuiţi-o cu ceai verde cu scorţişoară.- Ceaiurile din fructe de măceş, cătină şi urzică alungă stările de oboseală. Tensiunea şi grijile dispar cu ajutorul ceaiului de sunătoare.- Calmaţi-vă cu mentă, soc, valeriană şi roiniţă. Iar pentru o concentraţie mai bună, beţi ceai de urzică proaspătă.- O cină compusă din pâine prăjită cu ceai de valeriană va completa ritualul pentru un somn odihnitor.- Pentru un somn bun, alegeţi o baie caldă cu plante (ulei de levănţică, muşeţel, tei). De asemenea, o baie caldă la picioare timp de 10  minute, în care introduceţi sare de mare şi câteva picături de ulei de măsline, va induce o stare de relaxare în tot corpul.

Dorinţa de a mânca mult în perioada de stres este cauzată de creşterea secreţiei de insulină. Pentru a vă ţine apetitul în frâu, Florentina Opriş vă dă câteva trucuri:

- Reduceţi porţia de mâncare cu o treime. Mâncarea pusă într-o farfurie albastră de dimensiuni mici vă va face să mâncaţi mai puţin.- Mestecaţi de cel puţin 30 de ori fiecare îmbucătură deoarece creierul înregistrează senzaţia de sătul după 20 de minute.- Mâncaţi fără a vă uita la televizor. Veţi fi mai concentraţi asupra gustului şi vă veţi sătura mai repede.- Condimentele de genul piper, boia, ardei iute ascut senzaţia de foame. Înlocuiţi-le cu mirodenii precum busuioc, rozmarin şi cimbru.- Nu ţineţi în frigider alimente cu conţinut mare de calorii pentru vă veţi fi tentaţi să le consumaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net