Ce produse apicole trebuie să consumi în funcţie de sezon?

miere.jpg

produse apicole calendar recomandari sanatate
Produsele apicole, miraculoase pentru sănătate

Sistemul nostru imunitar este mai slab sau mai puternic în funcţie de sezon, iar meniul nostru alimentar trebuie să fie adaptat după acest criteriu. Specialiştii de la ApiLand au realizat, în premieră, un calendar cu tipul de produse apicole pe care trebuie să le consumăm lună de lună şi proprietăţile pe care acestea le au.

Ianuarie. Imediat după Revelion, e recomandat să consumăm păstura, și polenul crud. „Păstura este renumită peste tot în lume pentru proprietăţile de detoxifiere a organismului, pentru că reduce semnificativ colesterolul din sânge şi pentru faptul că protejează ficatul şi tubul digestiv. De cealaltă parte, în completare, polenul crud stimulează funcţionarea rinichilor, ajută la detoxifierea organismului şi îmbunătăţeşte capacitatea de memorare”, declară Ovidiu Bodea, directorul ApiLand.

Februarie. În această lună friguroasă, specialiştii recomandă să consumăm tinctură de propolis, astfel încât să stăm cât mai departe de răceală, să ameliorăm eventualele bronşite şi pneumonii şi să ne eliberăm căile respiratorii de mucozităţi. De asemenea, ni se recomandă să consumăm propolis pentru a ucide bacteriile şi viruşii din corp. De asemenea, mierea este eficientă în tratarea durerilor de gât, febrei, gripei, răcelii şi bronşitelor cronice. De asemenea, polenul crud ne reglează flora intestinală şi metabolismul.

Martie. Chiar dacă ne pregătim pentru schimbarea de sezon, specialiştii ne recomandă să continuăm să consumăm tinctura de propolis pentru a lupta împotriva răcelilor şi pentru a ne trata de gastrită, ulcer gastric şi duodenal. În acelaşi timp, problemele gastro-intestinale pot fi prevenite cu ajutorul Mierii de Manuka care previne şi astenia de primăvară. Lăptişorul de matcă este, de asemenea, ideal dacă vrem să ne creştem rezistenţa la efort fizic şi intelectual, iar polenul crud trebuie să nu lipsească din dieta noastră zilnică, deoarece acţionează benefic asupra venelor şi vaselor capilare şi ne ţine departe de anxietate şi depresii minore.

Aprilie. Mierea de salcâm, cea polifloră şi mierea de tei sunt ideale pentru prevenirea asteniei şi pentru întărirea sistemului imunitar, fiind recomandate în special copiilor, gravidelor şi persoanelor aflate în covalescenţă. La meniul zilnic se adaugă polenul crud, pentru echilibrarea sistemului digestiv şi pentru a ne menţine în formă.

Mai. Şi în luna mai este foarte important să ne detoxifiem organismul, să reducem colesterolul din sânge şi să ne protejăm ficatul şi tubul digestiv. Cel mai recomandat produs apicol pentru această perioada este păstura, dar în acelaşi timp specialiştii ne recomandă consumul de miere de salcâm şi polen crud, deoarece ne ajută să combatem stresul, oboseala şi insomniile, să suplinim carenţele alimentare specifice apropierii de sezonul cald şi să avem grijă de sănătatea ochilor.

Iunie. Începutul verii înseamnă vitalitate, energie şi distracţie. Pentru ca organismul nostru să ţină pasul cu ritmul verii, specialiştii ne recomandă să consumăm lăptişor de matcă, deoarece acest produs-minune ne ajută să creştem imunitatea şi rezistenţa la efortul fizic şi intelectual, dar acţionează benefic şi asupra sistemului nostru nervos. Mierea de tei este, de asemenea, recomandată, deoarece calmează stările de nervozitate, ne ajută să luptăm împotriva stresului şi a stărilor de oboseală şi tratează eficient crampele musculare. Totodată, în această lună, este foarte important să consumăm polen crud şi bomboane de miere, pentru a creşte nivelul energetic general.

Iulie. Din cauza căldurii excesive, în această lună trebuie să avem grijă de tenul nostru mai mult ca oricând. „Produsele apicole sunt unele dintre cele mai recomandate de specialiştii din întreaga lume pentru diminuarea şi estomparea ridurilor, pentru producerea de colagen natural, care redă elasticitate pielii. Lăptişorul de matcă este un asemenea produs apicol de o importanţă majoră pentru frumuseţea noastră care, printre multe altele, regenerează, hidratează şi vitalizează părul. De asemenea, recomandăm polenul crud, care conferă vitalitate, strălucire şi volum părului, mierea de Manuka, renumită pentru vindecarea acneelor şi eczemelor şi pentru oferirea fermităţii şi elasticităţii pielii. Aceasta din urmă se găseşte şi sub formă de cremă de faţă, de mâini şi pastă de dinţi”, a adăugat Ovidiu Bodea.

August. În această lună, majoritatea dintre noi ne aflăm în vacanţă şi trebuie să ne bucurăm de ea aşa cum se cuvine. Pentru a avea un tonus crescut, specialiştii ne recomandă polenul crud care diminuează stările de somnolenţă şi oboseală şi contribuie la regenerarea florei intestinale.

Septembrie. Schimbarea de anotimp trebuie să vină cu o nouă dietă alimentară, iar produsele apicole care ne ajută la creşterea imunităţii sunt recomandate de orice medic. Se recomandă consumarea lăptişorului de matcă, în această lună, iar tinctura de propolis şi polenul crud ne ajută să ne protejăm de viroze respiratorii şi infecţii microbiene. Totodată, polenul crud facilitează absorbţia de calciu în organism, vitală la începutul sezonului rece.

Octombrie. După o lună de la începerea jobului, pentru adulţi, şi a şcolii, pentru copii, se poate instala o oarecare stare de depresie, pe care o putem combate dacă vom consuma mierea de Manuka. Tinctura de propolis trebuie să fie nelipsită din casa noastră în perioada virozelor, iar polenul crud previne inflamarea colonului, tonifică, fortifică şi energizează organismul.

Noiembrie.  Mierea polifloră este recomandă în luna noiembrie, deoarece echilibrează procesul de digestie şi acţionează benefic asupra ficatului şi inimii. Polenul crud ne va ajuta să ameliorăm afecţiunile hepatice şi să ne detoxifiem ficatul şi rinichii.

Decembrie. „Deoarece vom interacţiona cu foarte mulţi oameni în perioada sărbătorilor, riscul să contactăm o boală virală este major. Pentru a preveni acest lucru, recomandarea noastră este consumul de lăptişor de matcă şi tinctură de propolis. Pe lângă proprietăţile sale de întărire a sistemului imunitar, aceste produse ne ajută să reducem colesterolul din sânge şi să combatem stresul, oboseala şi insomniile. De asemenea, în luna decembrie este recomandat consumul de miere crudă  fie de salcâm, polifloră sau de tei, polenul crud, pentru reducerea tensiunii arteriale”, a încheiat Ovidiu Bodea.

Loading...