Ce este alergia la soare și cum o tratăm. Aceste simptome nu trebuie neglijate

alergie.jpg

alergie, bube
Erupțiile pe piele sunt semnele unei alergii
FOTO: clicksanatate

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Organismul nostru poate avea reacții grave după expunerea la soare chiar și pentru preț de câteva minute. Medicii spun că este vorba despre erupția polimorfă la lumină, însă în definiția uzuală vorbim despre alergia la soare. Și nu este vorba despre insolație sau arsuri, frecvent întâlnite după ce stăm la plajă fără să ne protejăm.

Statisticile arată că aproximativ unul din cinci europeni suferă de alergie la soare, cunoscută și ca erupție polimorfă la lumină. În special femeile tinere și cu pielea deschisă la culoare suferă de astfel de alergie.

Ce este alergia la soare

Alergia solară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii ce pot apărea vara. Este vorba despre o erupție roșie pe mâini și decolteu, chiar în primele ore sau chiar minute de la expunerea la razele soarelui.

Erupţia îmbracă diverse forme de la papule şi plăci la papulo-vezicule, bule etc. şi de obicei se dezvoltă în termen de minute până la ore de la expunerea solară. Unii pacienţi pot prezenta, de asemenea, frisoane, dureri de cap, greaţă şi senzaţie generală de disconfort, conform csid.ro.

Specialiștii spun că nu ne naștem cu această alergie, ci se dezvoltă treptat manifestându-se abia în perioada adolescenței sau, mai târziu, la vârsta adultă. De obicei este doar pe corp, din fericire nu afectează fața, deoarece aceasta este expusă la soare tot anul.

Există anumiţi factori de risc pentru apariţia alergiilor solare, printre care apartenenţa la o anumită rasă (caucazienii), expunerea la anumite substanţe şi apoi la soare (parfumuri, dezinfectanţi), consumul anumitor medicamente (tetracicline, sulfamide, ketoprofen), afecţiuni dermatologice preexistente.

Existenţa dermatitei va creşte riscul de a avea o alergie la soare, la fel ca şi existenţa unui istoric al acestei afecţiuni în familie.

Cum tratăm alergia la soare

Dacă este vorba despre o formă ușoară, nu este nevoie de nicio îngrijire specială, erupția solară dispărând, de obicei, în 24 de ore. Însă încercați să nu zgâriați erupția, chiar dacă aceasta provoacă mâncărimi, pentru că leziunile se pot infecta.

Dacă simțiți senzație de arsură pe piele, faceți un duș sau o baie rece. Apoi hidratați pielea cu o loțiune sau cremă, de preferat pe bază de aloe vera. Dacă erupția nu dispare de la sine, apelați la un medic specialist.

Încă nu se știe pe deplin ce cauzează alergiile solare, însă specialiștii spun că este mai bine să evităm expunerea prelungită, deoarece se pare că unele tipuri de piele sunt mai sensibile la radicalii liberi generați de radiațiile UV.

Dacă observi anumite erupții pruriginoase imediat după ce te-ai expus la lumina solară atunci apelează la un medic de specialitate în cel mai scurt timp.

Citește și:

Din cauza schimbărilor climatice, sezonul alergiilor începe mai repede cu 20 de zile

Cum îmi dau seama ce alergii am: 3 factori alergenici comuni

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • alergii sistem imunitar ulei eucalipt musetel menta

    Alergia la ambrozie apare și la adulți de vârstă medie sau la persoane care nu au avut niciodată alergii, nu numai la adolescenți.

  • tânără care se vaccinează

    Persoanele care se știu cu alergii severe au contraindicații la vaccinul anti-COVID. Totuși, alergiile reprezintă un domeniu vast și cuprind o mulțime de tipuri. Ce înseamnă „sever”? Pentru că a primit întrebări legate de vaccinarea alergicilor, cercetătorul Răzvan Cherecheș a făcut o schemă simplă, pe baza informațiilor furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul