Ce alimente bogate în calciu ajută la întărirea oaselor

Mineral indispensabil vieţii, calciul participă la o serie de procese foarte importante în organism, mai ales la întărirea oaselor. Adaugă în dietă aceste alimente bogate în calciu şi oferă-i organismului unul dintre cei mai importanţi nutrienţi pentru întărirea sistemului osos. 

Ouăle

Ouăle sunt printre cele mai bune opţiuni pentru menţinerea sănătăţii oaselor. Pe lângă vitamine şi minerale, acestea conţin şi aminoacizi esenţiali. Gălbenuşul conţine o cantitate considerabilă de calciu, contribuind la păstrarea densităţii oaselor. Însă, cea mai mare concentraţie a acestui mineral se găseşte în cojile de ou, aşa că poţi să le macini şi să le adaugi în diverse reţete.

Spanacul

Spanacul este una dintre legumele cele mai bogate în calciu, pe lângă faptul că este o sursă semnificativă de antioxidanţi. O porţie de 100 g de spanac proaspăt (în jur de 3 căni) conţine 210 mg de calciu. Cel mai bine este să adaugi spanac crud în smootie-uri şi salate pentru a te bucura de toate beneficiile pe care le oferă această legumă.

Peştele gras

Peştele gras e un aliment complex care ajută la întărirea oaselor, deoarece conţine calciu şi vitamina D. Aceşti nutrienţi esenţiali menţin densitatea oaselor şi previn deteriorarea prematură a ligamentelor şi a tendoanelor. Totodată, peştele gras este una dintre principalele surse de acizi graşi omega 3, care combat inflamaţiile şi îmbătrânirea prematură. Cele mai bune opţiuni sunt: sardinele, somonul, heringul, codul, tonul. 

Năutul

Năutul este o leguminoasă săracă în calorii, care oferă aproximativ 130 mg de calciu la 100 g (o jumătate de cană). Inclus într-o dietă echilibrată, acest aliment întăreşte oasele şi scade riscul de probleme inflamatorii.

Ceapa

Ceapa, gustoasă şi săracă în calorii, e folosită de zeci de ani pentru menţinerea sănătăţii organismului. Ea conţine vitamine, oligoelemente şi aminoacizi care contribuie la întărirea oaselor şi a articulaţiilor. Calciul, dar şi antioxidanţii din compoziţia cepei ajută la prevenirea deteriorării premature a oaselor şi reduce riscul de osteoporoză.

Brânza

Brânza ajută la întărirea sistemului osos şi previne deteriorarea sa prematură. Nu trebuie să uităm însă că aceasta e bogată în grăsimi şi calorii, astfel nu e recomandat să o consumi prea des.

Iaurtul

Iaurtul nu poate lipsi de pe lista celor mai sănătoase alimente bogate în calciu şi vitamina D, doi nutrienţi care sunt esenţiali pentru menţinerea sănătăţii oaselor. O porţie de iaurt degresat poate oferi până la 30% din doza zilnică recomandată de calciu. În plus, acest aliment conţine şi probiotice, drept pentru care ajută la refacerea florei intestinale, scrie dozadesanatate.ro.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1