Cătina, un fruct-minune! Cum şi când se foloseşte

catina.jpg

catina
Fructele cătinei pot fi recoltate şi în timpul iernii, păstrându-şi puterile curative şi la o temperatură foarte scăzută, chiar la -40 grade Celsius, susţin specialiştii.
foto: pixabay.com
Citeste tot despre: 

În urma cercetărilor efectuate de fitoterapeuţii români, s-a descoperit că arbuştii de cătină care cresc la noi în ţară, în comparaţie cu cei din alte ţări europene şi asiatice, au un conţinut foarte ridicat de substanţe nutritive pentru organism.

„Cătina este fructul iernii, al imunităţii şi al memoriei. În special în anotimpul rece, cătina, atât de bogată în vitamina C, completează doza zilnică necesară persoanelor anemice şi a celor care depun eforturi fizice şi intelectuale. În timpul iernii, cardiacii şi convalescenţii este bine să beneficieze din plin de puterea terapeutică a acestor fructe miraculoase", precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Fructele de cătină reprezintă o sursă extrem de bogată de săruri minerale (calciu, fosfor, potasiu), de vitamine : A, B1, B9, C, E, F, D2, P, K, proteine, betacaroten şi de uleiuri esenţiale. Un amestec de plante care conţine pulbere de cătină şi de măceşe stimulează memoria, iar preparatul este mai eficient decât lecitina, spun specialiştii.

Fructele cătinei pot fi recoltate şi în timpul iernii, păstrându-şi puterile curative şi la o temperatură foarte scăzută, chiar la -40 grade Celsius.

Cum ne ajută cătina că fim sănătoși

  • Fructele se administrează în gripă, bronşită şi pneumonie (câte şase linguri de sirop pe zi, pe stomacul gol, în amestec cu puţină apă). În acest caz, tratamentul stimulează rapid imunitatea şi creşte rezistenţa organismului.
  • Se consumă fructe de cătină și în caz de sensibilitate la infecţii.
  • Cură cu suc: câte trei linguri care se beau de patru ori pe zi. În acest caz, cura are puternice efecte remineralizante şi vitaminizante, ajutând organismul să lupte cu bolile.
  • Eficiente în combaterea îmbătrânirii prematură şi în sterilitate: Se face o cură cu ulei de cătină şi se iau câte 30 de picături, de două ori pe zi. În acest caz, cura este un puternic vitaminizant ( vitamina E, vitamina tinereţii stimulează activitatea hormonală la femei şi la bărbaţi
  • Scoarţă şi fructe: Remediu pentru copiii rahitici, foarte sensibili la boli. Se administrează câte şase linguriţe dintr-un amestec de suc şi decoct din tulpini (în părţi egale).

Ceai tonic pentru memorie

Ingrediente: Trei linguri de fructe de cătină măcinate, două linguri de măceşe măcinate, câte o lingură de frunze de traista ciobanului şi de mătase de porumb.

Preparare: Într-un litru de apă care clocoteşte adăugaţi plantele şi acoperiţi vasul. Când ceaiul s-a răcit, strecuraţi-l. Beţi zilnic câte trei căni, timp de 15 zile, un interval de trei luni.

 

Loading...

Citește și

  • Cătina este folosită în industria alimentară, în industria farmaceutică, precum şi pe post de remediu naturist, încorporat în leacuri făcute în casă. Pe lângă fructe, şi uleiul obţinut din cătină are efecte impresionante. Poate fi folosit atât pentru uz intern, cât şi pentru uz extern. Doza ideală pentru consumul intern este de 5 mg pe zi, consumat de 3 ori pe zi.

  • În lupta cu kilogramele care ne strică buna dispoziţie şi ne afectează sănătatea, totdeauna plantele şi-au dovedit eficienţa în procesul de slăbire.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1