Cătina. Ce poți trata cu planta minune numită și "ginsengul românesc"

Ultima actualizare:

    Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele
Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele

Bobiţele mici, galben-portocalii şi acrişoare conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. Numită şi „ginsengul românesc“, cătina poate înlocui deseori medicamentele.

Ce putem trata cu cătină

Fie că e vorba de o banală răceală, de diaree sau boli de inimă, poţi apela cu încredere la această plantă. Deşi a fost prelucrată industrial abia în decursul ultimelor decenii, beneficiile sale erau cunoscute încă din sec. VII d.Hr. În tratatul clasic de medicină tibetană „Rgyud Bzi“ se recomanda consumul de fructe de cătină de cei care erau nevoiţi să ajungă la mari înălţimi, precum și persoanelor anemice şi celor care sufereau de afecţiuni hepatice.

Siropul întăreşte inima

Cătina duce la scăderea colesterolului, fapt care previne îngroşarea arterelor. De asemenea, conţine o cantitate mare de antioxidanţi, care protejează inima şi vasele de sânge. La aceste două proprietăţi se adăugă şi efectul ei anticoagulant. Prin urmare, cătina este recomandată şi-n afecţiunile cardiovasculare (în special hipertensiune arterială, sindromul Raynaud). Bea în fiecare zi 3-4 linguri de sirop de cătină obţinut prin presare la rece, diluat cu apă sau cu alte lichide. Urmează cura o lună.

Infuzia, bună pentru circulația sângelui

Bobițele galbene de cătină, cu conținut ridicat în vitamina C, P și provitamina A, au rol în menținerea permeabilității și elasticității capilarelor, contribuind astfel la normalizarea circulației sangvine. De asemenea, au efect tonic cardiac. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de fructe la 250 ml de apă clocotită și bea câte 2-3 căni pe zi. Le poți consuma și sub formă de suc, compot și marmeladă.

Decoctul, recomandat în ateroscleroză

Pentru tratarea ateroslerozei, trombangeitei obliterante și arteritei, fitoterapeuții recomandă decoctul de cătină. Acesta se prepară astfel: fierbe 10 g de fructe zdrobite în 200 ml de apă, 2-3 minute. Strecoară lichidul și îndulcește-l cu miere. Se beau 2 căni pe zi, în cure de 2 -3 luni.

Uleiul, leac pentru insuficiență cardiacă

Uleiul de cătină este bogat în vitamina E, antioxidant care inhibă apariția bolilor cardiovasculare. Acesta poate să fie extras doar cu aparatură specială și se găsește în magazinele naturiste. În miocardite, insuficiență cardiacă se administrează câte 1-2 lingurițe de ulei de cătină, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă principală. Tratamentul durează 3 săptămâni.

În ce afecțiuni mai este indicată cătina

  • Boli de piele. În caz de arsuri, eczeme şi psoriazis poţi apela la uleiul de cătină. Datorită conţinutului de vitamine A, B1, B2, C, E, K, protejează pielea de radiaţiile ultraviolete, o hrăneşte şi o revitalizează. Este suficient să aplici câteva picături de ulei pe zona afectată de 2-3 ori pe zi, până când pielea începe să se însănătoşească.
  • Probleme digestive. Sucul de cătină poate ajuta la prevenirea sau tratarea ulcerelor gastroduodenale. În caz de diaree, este recomandat consumul de fructe proaspete, iar în constipaţie, este indicat decoctul de fructe (5 g fructe la 100 ml apă), până dispar simptomele.

Citește și:

Pentru o imunitate mai bună, ține o cură cu cătină

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net