Cât de «sănătoase» sunt sucurile de fructe

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Câţi dintre voi nu beţi fresh-uri de portocale pentru că “sunt sănătoase”?! Copiii sunt obişnuiţi, chiar obligaţi să consume cel puţin un suc de fructe pe zi, unele persoane ţin inclusiv cure de detoxifiere pe bază de sucuri. Nimic mai greşit, susţine medicul Mihaela Bilic, care ne explică ce efect au aceste băuturi asupra organismului.

În mod natural, fructele sunt formate din fructoză (zahăr), apă şi celuloză (fibre tari). În această combinaţie lăsată de natură, fructele sunt ideale. Ronţăindu-le, ne hidratăm, dar ne şi săturăm, iar fructoza se absoarbe lent în organism. Dar când facem un suc de fructe, extragem doar apa şi fructoza, eliminând fibrele. Paharul de fresh devine, astfel, o bombă calorică. “Un pahar de suc de fructe e echivalentul, caloric şi metabolic, cu un pahar de bere. Fructoza se duce direct în ficat şi îl solicită extrem de mult. În ficat, se transformă în grăsime şi aşa apare ficatul gras”, a declarat Mihaela Bilic în cadrul emisiunii “Ce se întâmplă, doctore?” (PRO TV).  Nutriţionistul atrage atenţia că sucurile de fructe nu sunt sănătoase pentru copii. “Ele reprezintă o cantitate mare de zahăr care creşte rapid glicemia şi trece la fel de rapid prin intestin, afectând pancreasul. Iar pe un pancreas în formare, obiceiul înseamnă diabet la vârste tinere şi risc de obezitate”, mai spune Mihaela Bilic. 

  • Conţin multe calorii, care nu te satură. Potrivit specialistului, un pahar de suc natural conţine 6 linguriţe de zahăr, cam tot atâtea cât conţine orice suc din comerţ. Asta înseamnă peste 200 de calorii, adică un fel de mâncare. Care nu te satură, deoarece creierul uman nu reuşeşte să numere caloriile care vin sub formă lichidă. “Le consideră apă şi ignoră total conţinutul lor de zahăr. Poţi să bei un litru de suc şi tot să nu te

simţi sătul. Sucurile de fructe sunt cea mai sigură cale de îngrăşare”, adaugă Bilic, explicând principiul în cartea ei, “Supă de încălzit inima”: “Dacă la prânz am mâncat mult, seara mâncăm mai puţin. Asta e regularizarea, ca la curentul electric: ai plătit prea mult odată, suma următoare va fi mai mică. Ei bine, regularizarea nu funcţionează la sucuri. Indiferent dacă bei apă sau suc, mănânci la fel de mult”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net