Care sunt principalele simptome ale meningitei virale și microbiene

Ultima actualizare:

    Vaccinul poate preveni meningitaFoto:Facebook
Vaccinul poate preveni meningitaFoto:Facebook

Un nou caz de meningită a pus pe jar autoritățile din România. O elevă de 16 ani din Pitești a ajuns în comă, miercuri, la Institutul de Boli Infecţioase ''Matei Balş'' din Capitală, iar medicii se luptă să-i salveze viața. Cazul vine la numai o lună după ce alte două adolescente au murit din cauza acestei boli. Doctorii transmit că prezentarea la medic la apariția primelor simptome ale meningitei, poate face diferența dintre viață și moarte.

Inițial, adolescenta a ajuns la Spitalul de Pediatrie din Piteşti după ce a leşinat acasă, iar părinţii s-au speriat. Avea febră, dureri abdominale, frison şi vărsături, ulterior apărând şi parastezii ale membrelor. Medicii au suspectat că ar fi vorba despre  meningoencefalită, motiv pentru care a fost transferată la Spitalul Matei Balş din Capitală.

Potrivit autorităților, la liceul unde învaţă fata, sala de clasă a fost închisă pentru dezinfecţie, iar părinţii, colegii de clasă şi profesorii acesteia au primit, cu toţii, tratament special.

Ce este meningita

Meningita este o boală infecţioasă care afectează meningele, membranele fine ce înconjoară creierul şi măduva spinării. Poate fi cauzată de virusuri sau de bacterii, iar cei mai expuşi sunt copiii, adolescenţii, tinerii, adulţi cu imunitate scăzută şi vârstnicii.

Meningita este de două feluri: virală şi bacteriană. Cea virală este cel mai des intâlnită şi este mai puţin gravă. Cea bacteriană este rară şi poate avea urmări foarte grave dacă nu este tratătă la timp.

Meningita  bacteriană este extrem de gravă.  Sunt aproximativ 10.000 de decese anual dar lasă și numeroase complicații și sechelele neurologice.

Medicii mai spun că, transmiterea se face de la om la om prin saliva sau secreții nazale ale persoanei infectate, fie că vorbim de pacient sau purtători sănătoși. Meningita bacteriană și cea virală sunt contagioase, dar niciuna dintre acestea nu este la fel de contagioasă precum răceala sau gripa dar ambele forme de meningită pot fi transmise direct prin sărut, strănut sau tuse, prin picături de secreții respiratorii, dar nu se transmit prin simpla respirare a aerului dintr-un spațiu în care s-a aflat o persoană bolnavă de meningită.

Ce simptome are meningita

Potrivit medicilor, meningita este o urgență medicală ce poate fi letală. Se mai numește și "boala contra timp", aceasta putând să ucidă în doar câteva ore. De multe ori, simptomele sunt înşelătoare, ca în cazul virozelor.

 Doctorul Tudor Ciuhodaru de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Nicolae Oblu” din Iaşi spune că ”meningita bacteriană se instalează brusc și este însotiță de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare (40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresiă și chinuitoare, somnolență, vărsături. Starea generală se agravează (chiar în mai puțin de 24 de ore), pacientul devine comatos și apar crizele convulsive”.

Pe de altă parte, meningita virală este cauzată de enterovirusuri și, cel mai frecvent, se răspândește prin intermediul materiilor fecale.

”Riscul de infectare poate fi redus prin modificarea tipului de comportament care a condus la transmiterea bolii.

Deoarece simptomele sale sunt asemănătoare unei gripe, meningita poate evolua foarte rapid fără că pacientul să se alarmeze. Pacientul poate prezenta dureri în zona cervicală, gât înțepenit, febră, frisoane, dureri de cap și, în mod special, vărsături, somnolență sau dureri muscular”, a mai sput medicul Tudor Ciuhodaru.

Este important că în toate cazurile în simptomele asociate răcelii sunt însoțite și de vărsături sau dureri de cap, pacientul să se prezinte de urgență la medic.

”Cele mai frecvente simptome ale meningitei sunta: durere de cap și redoarea (înțepenire) cefei) asociate febrei, confuzie sau nivel scăzut de conștiență, vărsături și intoleranță la lumină (fotofobie) sau zgomot (fonofobie).

De regulă, copiii prezintă numai simptome nespecifice, cum sunt iritabilitatea și somnolența.

Prezența unei erupții cutanate poate indica o anumită cauză a meningitei; de exemplu, meningita cauzată de meningococ poate fi însoțită de o erupție cutanată caracteristică.

Prezența concomitentă a următoarelor trei semne este specifică bolii: rigiditate cervicală, febră subită și stare mintală alterată este specifică meningitei bacteriene (dar această situație se întâlnește la mai puțin de jumătate din cazuri)”, a mai explicat medicul.

În absența tuturor celor trei semne probabilitatea de meningită este extrem de redusă

Diagnosticul de meningită este stabilit sau exclus în urma efectuării unei puncții lombare. Testele de sânge, tomografie sau RMN sunt importante pentru identificarea tipului de meningită, a complicațiilor și tratarea ei cât mai rapid.

 În absența tratamentului, meningita bacteriană este aproape întotdeauna letală dar cea virală tinde să se rezolve spontan (și este rareori letală).

Lunma trecută, o elevă de 18 ani de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr" din Capitală a murit în doar câteva ore după ce a fost infectată cu meningită . Şi o adolescentă de 15 ani din Vaslui a fost răpusă, tot luna trecută, de această boală.

Citește și: Trei noi cazuri de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr din Capitală. Boala a ucis acum șase zile o elevă a școlii

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net