Cardamomul, bun pentru răceală şi digestie

Citeste tot despre: 

Pe lângă şofran şi vanilie, cardamomul este unul dintre cele mai scumpe condimente din lume. Originară din India, mirodenia cu aromă de eucalipt, camfor şi lămâie este şi un bun remediu pentru mai multe afecţiuni. Cardamomul este foarte eficient în problemele digestive, în depresie şi chiar în răceli.

  • Digestie şi detoxifiere. Folosiţi cardamomul  pentru a combate greaţa, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipaţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi. Consumat regulat, acesta ajută corpul să elimine şi toxinele prin rinichi.
  • Diuretic. Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxinele, apa în exces şi combate infecţiile.
  • Depresie şi cancer. Medicina ayurvedică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi, conform www.formula-as.ro. Mai mult, studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.
  • Răceală. Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.
  • Previne formarea cheagurilor de sânge. Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale. De asemenea, administrarea de 3 g cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce semnificativ tensiunea arterială.
  • Antioxidant şi antibacterian. Multe dintre vitaminele, fitonutrienţii şi uleiurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, eliminând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară. Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, a bacteriilor şi a ciupercilor.
  • Antiinflamator. La fel ca ghimbirul şi curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.
  • Anti-spasmodic şi afrodisiac. Dacă vă apucă sughiţul, mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom şi acesta va dispărea. Totodată, cardamomul are şi efect afrodisiac, ajutând în disfuncţiile erectile.
  • Halenă. Pentru că are o acţiune antibiotică împotriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.

Cardamomul verde, mai fin decât cel negru

Este considerat ca fiind „regina condimentelor” în India pentru parfumul său intens şi unic, care îmbunătăţeşte aroma oricărui fel de mâncare în care se adaugă. De la cardamom se folosesc seminţele, care se recoltează şi se păstrează în fructul nedesfăcut. Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub forma de păstăi nedeschise, pentru a-şi conserva aroma. Există două soiuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria şi Amomum. Cardamomul original este cel cu sămânţa verde Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai este cunoscut şi sub denumirea de cardamom negru sau cardamom maro şi, pe lângă faptul că are păstaia mai mare, are atât gustul, cât şi aroma diferite. În păstăile închise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este însă mai fin decât cel al condimentului negru.

Click! spune

Iată cum se prepară ceaiul de cardamom: o linguriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1