Când vorbim, transmitem coronavirusul mai repede decât atunci când tușim

oameni-vorbesc.jpg

un barbat vorbeste cu o femeie
Particulele pe care le emitem când vorbim rămân mai mult timp în aer
foto: Shutterstock

Cercetătorii au ajuns la concluzia că noul coronavirus se răspândește mai ușor prin particulele emise în timp ce vorbim decât prin cele emise în timp ce tușim. Astfel, discuția cu un prieten atunci când ești infectat cu coronavirus poate fi mai periculoasă decât tusea. Aerosolii emiși atunci când vorbim rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari rezultate dintr-o tuse, transmite The Guardian, citat de Digi24.

Covid-19 poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv prin picăturile emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește, de aceea virusul se răspândește mult mai ușor în spații închise decât în aer liber.

În timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule, cunoscute sub numele de aerosoli, pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri, iar virusul persistă.

Experții au dezvoltat câteva modele pentru a explora riscul pe care îl prezintă picăturile mari și aerosolii și pentru a descoperi modalități de diminuare a acestuia. Astfel, rezultatele lor sugerează că durează câteva secunde pentru ca particulele expulzate să se răspândească pe cel puțin doi metri.

Măștile de protecție, distanțarea și aerisirea încăperilor, esențiale împotriva infectării

„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună în încăperi, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu închis și să fie îndepărtate în siguranță”, a susținut prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al cercetării citate de The Guardian, potrivit Digi24.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că nu este sigur să stai fără mască lângă o persoană infectată care vorbește sau tușește, chiar dacă se află la doi metri de tine, deoarece ambele situații prezintă un risc ridicat de infecție.

De asemenea, cercetătorii au adăugat că la o oră după ce o persoană infectată a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolul total rămas conține mult mai multă masă virală decât după o tuse, ceea ce înseamnă că în spații mici și fără ventilație, acest lucru este suficient pentru a provoca infectarea cu noul coronavirus.

Desigur, infectarea în acest caz depinde de cantitatea de aerosoli în care o anumită persoană respiră, ceea ce este clar influențată de factori precum purtarea măștii de protecție, nivelul de ventilație, numărul de persoane dintr-o încăpere și distanța dintre acestea.

Citește și:

Studiu. Cum te poți îmbolnăvi de Covid-19 într-o încăpere, chiar dacă porți mască

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1