Boli frecvente la copii în lunile de toamnă. Cum identifici gripa, răceala, astmul și infecția cu norovirus

Ultima actualizare:

    foto: Unsplash
foto: Unsplash

Toamna, când temperaturile scad iar copiii merg la şcoală, grădiniţă sau creşă creşte şi riscul îmbolnăvirilor acestora. Medicii ne recomandă să avem grijă ca atunci când observăm semne de răceală să nu îi trimitem în colectivitate şi să cerem sfatul specialiştilor în ceea ce priveşte medicaţia.

Unele dintre cele mai frecvente boli şi probleme de sănătate ale copilăriei sunt durerea în gât, durerea de ureche, infecţiile de tract urinar, infecţii ale pielii, bronşita, bronşiolita, răceala obişnuită şi sinuzita bacteriană. Dintre acestea, afecţiunile care apar mai ales toamna sunt cele provocate de virusuri, cum ar fi răceala şi gripa, conform doc.ro.

Răceala obişnuită

Răceala obişnuită, un tip de infecţie a căilor respiratorii superioare cauzată adesea de rinovirusuri. Această afecţiune este mai răspândită în toamnă decât primăvara sau vara şi se transmite prin tuse, strănut şi atingerea unor suprafeţe pe care le-au atins persoanele bolnave şi apoi ducerea mâinii la gură. Pentru răceală nu există vaccin însă simptomele de răceală nu sunt foarte severe.

Cea mai mare rată de infecţie cu virusul gripal o au copiii cu vârsta cuprinsă între 5-9 ani. Copiii din grădiniţe şi scoli primare răspândesc virusul atât în familie cât şi în colectivitate, fiind cei mai eficienţi transmiţători ai acestuia. Gripa determină infectarea tractului respirator superior (nas, gât), dar poate afecta şi tractul respirator inferior (plămânii ). Sezonul gripei este în lunile noiembrie-martie. Este bine de ştiut că virusul gripal trăieşte 1-2 zile pe suprafeţele dure, 15 minute pe hârtie şi 5 minute pe piele. Acesta poate fi distrus de soare, detergenţi, dezinfectante, acizi şi fierbere. Contagiozitatea este de 1-2 zile înaintea debutului bolii şi 4-5 zile după debutul bolii.

Astmul alergic

Alergiile toamnei şi bolile respiratorii pot exacerba simptomele astmului. Astmul alergic sau astmul uscat sunt în special agravate de modificările care au loc toamna (frig, umezeală, mucegai etc.). Cel mai frecvent aspect sezonier al astmului alergic este dificultatea la respiraţie.

Gastroenterita virală

Gastroenterita este o patologie a tractului digestiv, caracterizată prin inflamaţia stomacului şi a intestinului subţire. Se manifestă prin crampe abdominale, diaree apoasă, vărsături, febră şi cefalee. Este frecvent întâlnită atât la copii, cât şi la adulţi. Boala este cel mai frecvent cauzată de infecţia cu norovirus. Virusurile stomacale sunt foarte contagioase şi pot provoca simptome severe care variază ca durată. se dezvoltă rapid - de obicei în decurs de 12- 48 de ore - astfel încât copiii şi părinţii ar trebui să se asigure că se spală pe mâini corect şi des. Pentru a ajuta copilul să treacă mai uşor peste simptomele gastroenteritei virale, părinţii ar trebui să ofere îngrijire de susţinere: copilul trebuie încurajat să bea multe lichide (apă, ceai de plante, supă) şi să consume doar alimente uşor digerabile. În cazurile severe, pot fi prescrise medicamente anti-diareice sau anti-greaţă. 

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net