Atenţie! Răcirea bruscă a vremii vine cu probleme de sănătate. Copiii şi bătrânii, cei mai afectaţi

frig-ger-iarna-fular-manusi.jpg

Când este frig este bine să evitâm ieşirile dimineaţa şi seara
Când este frig te îmbraci gros
FOTO: Click!

Toamna a debutat cu temperaturi aproape caniculare. Apoi, brusc, valorile termice au scăzut mult sub media anuală pentru acastă perioadă. Medicii avertizează că această răcire bruscă favorizează apariţia bolilor şi agravarea afecţiunilor existente.

 

Specialiştii spun că cei mai afectaţi de aceste schimbări extreme sunt copiii foarte mici şi persoanele foare în vârstă (adică „vârstele extreme”) şi cei cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

„Expunerea prelungită la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecţiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar și decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angină pectorală sau insuficiență cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creșterea numărului de accidente vasculare cerebrale sau apariția nevralgiilor, artralgiilor și a puseelor de lumbago”, a spus pentru Click.ro, dr.Tudor Ciuhodaru medic primar urgenţe și membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului European.
Medicul a mai tarnsmis că întotdeauna acești pacienti necesită evaluare rapidă clinică, imagistică și biologică asociate terapiei de suport sau simptomatice. În aceste cazuri prognosticul este rezervat întrucât există riscul unor complicații importante imediate sau la distanță.

Automedicaţia este periculoasă

„Pe lângă afecțiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarc un alt fenomen îngrijorător în aceasta perioadă- creșterea numărului pacienților ajunși la urgențe din cauza automedicației.

Pacienții dar în special pacientele recurg la diverse tratamente fără indicație medicală și ajung să necesite terapie de urgență datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau agravării afecțiunii de bază”, a mai explicat dr Ciuhodaru.

Cum să prevenim îmbolnăvirile

Întrucât variațiile termice importante au devenit un fenomen uzual al acestei perioade, prevenția afecțiunilor determinate sau agravate de frig și umezeală este foarte importantă . Medicul Ciuhodaru spune că problemele de sănătate pot fi evitatea prin respectarea a doar trei reguli simple:

1. Evitați stresului termic ( îmbracăminte adecvată, lichide calde, evitarea deplasarilor matinale și nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spații încălzite precum instituţiile pubilice și magazine);
2. Evitați aglomerațiile și respectați regulile de igienă (utilizarea batistei și spălatul corect pe mâini și a celor legate de alimentație);
3 Faceți orice tratament doar la recomandarea medicului de familie sau a specialistului menționând doar că antibioterapia fără discernamant este inficientă și duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau efecte secundare nedorite.

Citeşte şi: 

Iată ce se întâmplă în corpul tău când ţi-e frig!

Ţi-e frig tot timpul? Uite ce afecţiuni ai putea avea!

 

Loading...

Citește și

  • Odată cu venirea zăpezii şi a temperaturilor scăzute ar trebui să lăsăm deoparte gecile şi pardesiele şi să ne îmbrăcăm de iarnă. Renunţă aşadar la fuste scurte, dresuri subţiri, pantofi, eşarfe şi pălării şi poartă paltonul, căciula, fularul şi mănuşile. Uite cum să te îmbraci corect în aşa fel încât frigul să nu-ţi dea bătăi decap, iar la serviciu să nu transpiri.

  • frig durere spate afectiuni coloana

    Când e vorba de probleme ale coloanei vertebrale, nu lăsați nimic la voia întâmplării, mai ales când temperaturile exterioare scad! Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală la Bio Ortoclinic, spune că spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Iar, în aceste zile, ne confruntăm cu un ger cumplit, de până la minus 32 de grade Celsius, la Întorsura Buzăului!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1