Atenţie! Mâncarea grasă poate afecta creierul

creier.jpg

activitate cerebrala, creier, memorie, somn, depresie
Amintirile se depozitează în creier când dormim
www.clicksanatate.ro

Alimentele bogate în grăsimi sunt nocive pentru sănătate. O spun medicii şi nutriţioniştii. Mâncarea grasă provoacă obezitate şi de aici, o serie de probleme cardiace şi metabolice. Puţină lume ştie însă că prea multe grăsimi afectează creierul şi poate declanşa chiar şi boala Alzheimer.

O mulţime de cercetări au arătat că cum o dietă nesănătoasă duce la obezitate, însă nu s-a explorat îndeajuns modul în care dieta poate provoca modificări neurologice în creier. Un studiu recent făcut în cadrul unui Program Yale a arătat că dietele bogate în grăsimi contribuie la nereguli în regiunea hipotalamusului creierului, care reglează homeostazia și metabolismul cu greutate corporală, potrivit news-medical.net.

Studiul a arătat că dietele bogate în grăsimi și carbohidrați au ca rezultat inflamaţia hipotalamică, un răspuns fiziologic la obezitate și malnutriție.

Mâncarea grasă poate afecta creierul

Cercetătorii au reafirmat că inflamația apare în hipotalamus încă din primele trei zile de la începerea consumului unei diete bogate în grăsimi, chiar înainte ca organismul să înceapă să prezinte semne de obezitate. De fapt de vină este o proteină numită UCP2. Aceasta afectează neuronii care, la primirea unui semnal inflamator cauzat de dieta bogată în grăsimi, transmite senzaţie de foame, obligând la consum mai mare de alimente şi astfel, conducând la obezitate. Însă nu este totul pierdut. Pentru că, atunci când acest mecanism a fost blocat prin eliminarea proteinei UCP2 din microglie, senzaţia de foame scade iar organismul devine mai rezistent la creșterea în greutate.

Citeşte şi: 6 alimente grase care te ajută să slăbeşti

Astfel, studiul nu doar ilustrează modul în care dietele bogate în grăsimi ne afectează fizic, dar transmite modul în care o dietă nesănătoasă ne poate modifica aportul alimentar din punct de vedere neurologic. "Există mecanisme specifice ale creierului care se activează atunci când ne expunem la anumite tipuri de alimente. Acesta este un mecanism care poate fi important din punct de vedere evolutiv. Cu toate acestea, atunci când alimentele bogate în grăsimi și carbohidrați sunt disponibile în mod constant, acestea sunt dăunătoare", arată cercetătorul Sabrina Diano, potrivit news-medical.net.

Alzheimer, boală cu incidenţă mare în rândul persoanelor obeze

Obiectivul de lungă durată al lui Diano este de a înțelege mecanismele fiziologice care reglează cât de mult consumăm alimentele, iar ea continuă să efectueze cercetări cu privire la modul în care microglia activată poate conduce la diverse boli din creier, inclusiv boala Alzheimer. Aceasta este o afecțiune neurologică care este asociată cu modificările în celulele microgliale ale creierului și s-a dovedit că are o incidență mai mare în rândul persoanelor obeze.

În concluzie, spcialiştii sunt de acord că hrana hipercalorică slăbește funcțiile cognitive, acesta fiind un motiv în plus pentru ca oamenii să mănânce sănătos. Cu alte cuvinte, alimentele foarte grase reduc la irigarea creiereului, ceea ce ar putea explica un grad mai scăzut de inteligenţă.

 

Citeşte şi: 

«Până în 2025 peste 50% din populaţie va suferi de obezitate»

Obezitate și cancer: o legătură dovedită

Altfel de liceeni: ei studiază boala Alzheimer
 

 

Te invităm pe Facebook, ca să comentăm subiectele împreună

Avem și Instagram, pentru imagini și texte cum nu au alții

 

Loading...

Citește și

  • Nu mâncaţi mult, dar vedeţi cum luaţi proporţii? E posibil să faceţi unele greşeli în alimentaţie şi de aici să rezulte obezitatea. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune de ce luăm prea mult în greutate şi ne învaţă cum să preparăm mâncarea, pentru a evita să ne îngrăşăm.

  • Obezitatea a atins cote alarmante în ultimele decenii, numărul persoanelor afectate triplându-se. Pentru că acest flagel poate ucide, trebuie să fii atent să nu te confrunţi cu exces de grăsime în corp. Şi cum cel mai bine e să previi decât să tratezi, uite ce trebuie să faci!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1