Atenţie! Hemoroizii se agravează în vacanţă

Citeste tot despre: 

Drumurile lungi spre destinaţii îndepărtate, cu ore întregi pe scaune incomode de maşină, tren, avion, „constipaţia călătorului”, de care suferă circa 80% din adulţi atunci când schimbă mediul, consumul de alcool seara, la terase, şi mâncarea fără limite în stil all-inclusive – aceştia sunt doar câţiva din factorii care agravează boala hemoroidală în perioada vacanţelor.

Medicul primar chirurg Dan Andronesi explică pe larg care sunt cele mai mari greşeli pe care le fac pacienţii în concediile de vară, de ce se complică hemoroizii şi care sunt recomandările de care trebuie să ţinem cont. „Persoanele care suferă de hemoroizi trebuie, în primul rând, să aibă grijă la drum. Orele lungi petrecute pe scaunul mijlocului de transport cu care călătoresc reprezintă un factor agravant. Când stăm mult în fund, sângele bălteşte în zonele joase, ceea ce afectează hemoroizii. Recomand pauzele din oră în oră, în care să ne ridicăm, să facem câţiva paşi, să ne punem sângele în mişcare”, spune dr. Andronesi. 

medic12-13-sanatate-2.-1col.jpg

Dan Andronesi, medic primar chirurg

Odată ajunşi la destinaţie, mare atenţie la alimentaţie! „Constipaţia călătorului” apare din cauza schimbării mediului şi a rutinei de acasă, din cauza meselor copioase, bogate în proteine şi grăsimi.

În vacanţă, puţini mai sunt cei care mănâncă cereale integrale cu iaurt la micul dejun sau o salată uşoară seara, la cină. Iar amânarea nevoii de a merge la toaletă, din cauza programului imprevizibil, cu excursii sau ieşiri cu grupul de prieteni, favorizează de asemenea constipaţia.

„Scaunele tari zgârie mucoasa şi venele hemoroidale, apar complicaţii, cum ar fi dureri, fisuri anale, tromboze, sângerări, chiar prolaps rectal. Apoi, efortul de eliminare pune presiune suplimentară pe venele hemoroidale, care se dilată şi se inflamează. Pentru a preveni constipaţia, recomand consumul de fibre. Ele stimulează peristatica şi ne ajută să avem un tranzit normal”, spune medicul. Mai trebuie precizat că alcoolul, consumat cu mai multă relaxare în concediu, vine cu alte efecte negative asupra hemoroizilor. „El produce vasodilataţie atât pe vasele de sânge, cât şi pe venele hemoroidale”.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1