Aşa te poate îmbolnăvi lipsa somnului

Ultima actualizare:

În timpul somnului, corpul îşi reface echilibrul chimic şi vindecă părţile afectate, iar creierul creează noi sinapse şi ajută procesul de memorare. Lipsa somnului poate atrage repercusiuni grave asupra organismului. Citeşte mai multe în numărul de ianuarie al revistei Click! Sănătate!

Influenţează sistemul nervos central. Un somn sănătos este condiţionat de durată, consistenţă şi profunzime. Lipsa de somn lasă creierul epuizat şi incapabil de a-şi menţine funcţiile în limitele normale. Procesul de luare a deciziilor şi creativitatea sunt afectate, la fel concentrarea şi stările emoţionale. Dacă insomnia se întinde pe mai multe luni, persoana poate începe să aibă halucinaţii (să vadă sau să audă lucruri care nu există), să dezvolte anxietate, depresie, paranoia, un comportament impulsiv şi să aibă gânduri suicidare. De asemenea, în timpul zilei pot apărea episoade de microsomn, în care persoana nu-şi dă seama că adoarme, situaţie periculoasă mai ales dacă este la volan sau manevrează anumite dispozitive.

Dezechilibrează sistemele imunitar şi respirator. În timpul somnului, sistemul imunitar produce substanţe care protejează organismul de infecţii bacteriene şi virale. Dacă nu dormi suficient, corpul nu va mai fi capabil să se apere şi se va vindeca mai greu în urma diferitelor boli. Lipsa de somn pe termen lung poate duce la apariţia bolilor de inimă şi a diabetului de tip 2. Şi sistemul respirator e afectat de insomnii, lăsând corpul vulnerabil în faţa răcelilor.

Afectează digestia şi procesul de creştere la copii. Alături de mâncatul excesiv şi de neglijarea exerciţiilor fizice, lipsa de somn este un alt factor de risc pentru câştigarea în greutate şi obezitate. Somnul influenţează leptina şi grelina, hormoni care controlează senzaţia de foame. Cantitatea insuficientă de somn scade nivelurile acestor hormoni şi stimulează apetitul. În cazul copiilor şi al adolescenţilor, poate fi afectată producţia hormonilor de creştere, care îi ajută să construiască masa musculară şi contribuie la repararea celulelor şi a ţesuturilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net