Aşa eviţi durerile de spate la drum lung!

Ultima actualizare:

    Călătoriile cu microbuzul, trenul sau  avionul pot fi extrem de chinuitoare
Călătoriile cu microbuzul, trenul sau avionul pot fi extrem de chinuitoare

Pentru mulţi, călătoriile cu mijloacele de transport în comun sunt un chin. Să stea ore în şir nemişcaţi pe un scaun mic şi înghesuit poate ridica probleme de sănătate, de la dureri de spate, de picioare, contracţii musculare şi chiar tromboze. Dr. Alin Popescu, specialist în medicină sportivă, vine cu sfaturi pentru călătorii confortabile.

Alege locul de la fereastră

Dacă se poate, atunci când îţi cumperi biletul, orientează-te spre locul de la fereastră. Acolo ai un punct de sprijin pentru cap şi poate reuşeşti să mai închizi ochii pe drum. Chiar dacă stai jos şi, teoretic, nu faci nimic, călătoriile lungi pot fi extrem de obositoare, iar dacă dormi, te vei simţi mai bine şi timpul va trece mai repede. „În cazul locurilor de la margine, dormitul ar putea fi o aventură, atât pentru voi, cât şi pentru vecinii de scaun”, spune dr. Alin Popescu, medicul Federaţiei Române de Rugby. Specialistul recomandă suportul pentru zona cervicală, acele pernuţe pe care le-ai văzut la unele persoane, în avion. „Pentru a dormi mai bine şi a păstra o poziţie corectă şi comodă a zonei cervicale, recomand pernelor perniţele care se poziţionează în jurul gâtului. Ele previn durerea şi amorţeala de la nivelul cefei”, adaugă Alin Popescu.

Poziţia picioarelor

Înghesuiala şi spaţiul mic dintre scaune nu-ţi permit să stai ca în fotoliul de acasă. Astfel, apar durerile de spate, furnicături şi amorţeală în picioare. „Nu puţini sunt cei care constată, la sfârşitul zborului, că au picioarele umflate şi grele. Cea mai bună poziţie ar fi cu picioarele întinse. Pentru asta, nu-ţi bune bagajul la picioare, ci în compartimentul de deasupra sau în spaţiul destinat bagajelor mari”, mai recomandă medicul. Cei care au loc la margine sunt tentaţi să stea cu picioarele pe culoar. În acest caz, poziţia corpului este una de rotaţie, ceea ce poate provoca dureri de coloană. De asemenea, evitaţi să staţi ghemuiţi, cu picioarele mult timp flexate, pentru că circulaţia sanguină va fi îngreunată, ceea ce duce la apariţia cârceilor, a amorţelii şi a durerilor.

Mişcă-te cât mai mult!

Nu e plăcut pentru vecinii de scaun, însă e sănătos să încerci să te mişti cât mai mult pe durata călătoriei, să te ridici de pe scaun să mai faci câţiva paşi, din oră în oră. Chiar stând pe scaun poţi face diverse exerciţii care pun sângele în mişcare şi antrenează fiecare muşch­i în parte. „Începeţi prin a vă roti capul dreapta-stânga, continuaţi cu mişcări de flexie a mâinilor şi picioarelor. Dacă apar dureri musculare, poţi masa uşor zona afectată timp de 5-10  minute. Astfel, circulaţia va fi îmbunătăţită şi vei ajunge la destinaţie fără să te simţi anchilozat”.

Vestimentaţia e şi ea importantă

Ca să te simţi confortabil, îmbracă-te în haine comode, din materiale care lasă pielea să respire. Evită-le pe cele strâmte, care afectează circulaţia. Dacă ai vreo jachetă pe care o dai jos, nu o ţine pe scaun, la spate, deoarece te poate forţa să stai, inconştient, într-o poziţie vicioasă, ceea ce duce la apariţia durerilor de spate. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net