Alimente care îți curăță dinții în mod natural

Ultima actualizare:

     Este bine să știi că o alimentație bogată în vitamine și minerale te ajută să-ți protejezi dinții de diferite afecțiuni dentare.foto: pixabay.com
Este bine să știi că o alimentație bogată în vitamine și minerale te ajută să-ți protejezi dinții de diferite afecțiuni dentare.foto: pixabay.com

Primul aspect important în menținerea unei danturi sănătoase este periajul dentar. Acesta te ajută să-ți păstrezi dinții curați cât mai mult timp, dar și o respirație plăcută.

Potrivit specialiștilor, periajul dentar se realizează de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara. Cu ajutorul acestuia sunt îndepărtate cele mai multe depozite alimentare de pe suprafața dinților.

Al doilea aspect important în menținerea sănătății dentare este consumul de alimente sănătoase. Este bine să știi că o alimentație bogată în vitamine și minerale te ajută să-ți protejezi dinții de diferite afecțiuni dentare. Unele alimente, precum fructele și legumele îți întăresc smalțul dentar și îți asigură o respirație cât mai proaspătă. Iată care sunt acestea și cum acționează asupra danturii.

Produsele lactate

Indiferent de alegerea produsului pe care vrem să-l consumăm, fie laptele, fie brânza sau chiar iaurtul, toate acestea sunt foarte sănătoase pentru dinții noștri. Toate produsele lactate conțin calciu și vitamine. Mai mult, consumul de lapte determină o secreție mare de salivă, care te ajută să-ți cureți dantura într-un mod natural. De asemenea, calciul din brânză ajută la restabilirea mineralelor, datorită menținerii ph-ului în limitele normale.

Așadar, consumul de produse lactate ajută la refacerea smalțului dentar și implicit, la curățarea întregii danturi.

Morcovul, ţelina şi cartofii dulci

Legumele proaspete sunt foarte importante pentru menținerea sănătății dinților. Morcovul, țelina și cartofii dulci sunt alimente sănătoase, care conțin vitamina A. Mai mult decât atât, acestea ajută la întărirea smalțului dentar. Medicii stomatologi recomandă consumul de țelină crudă, deoarece stimulează gingiile. Datorită fibrelor și proteinelor din care este alcătuită, țelina îndepărtează resturile alimentare de pe suprafața dinților. De asemenea, aceasta reprezintă o adevărată ,,periuță de dinți naturală”, care în timp ce o mesteci te ajută să îți menții dinții curați, dar și o respirație foarte plăcută.

Merele și căpșunele

Conform National Library of Medicine, consumul de fructe, în special a celor proaspete, este foarte important pentru curățarea danturii. Merele conțin vitamina C și gestionează aciditatea din cavitatea orală. Acestea îndepărtează resturile alimentare de pe suprafața dinților. Datorită conținutului de acid malic, căpșunele ajută la albirea dinților în mod natural. Medicii stomatologi recomandă ca după consumul de căpșune să folosiți ața dentară.

Portocalele și ananasul

Consumul de portocale determină producția mai rapidă a glandelor salivare și curăță dinții într-un mod natural. Totodată, coaja de portocală ajută și la albirea dinților. În egală măsură și ananasul are un efect puternic de albire a danturii, datorită conținutului de bromelaină. Această enzimă are capacitatea de a elimina petele de pe suprafața dinților. Recomandarea medicul dentist este de a consuma ananasul proaspăt, deoarece ajută la menținerea dinților cât mai curați.

Bananele

Banana este un fruct care te ajută să scapi de petele nedorite de pe suprafața dinților. Imediat după consumarea acesteia, poți folosi coaja de banană pentru a-ți curăța dinții. De asemenea, coaja de banană te ajută să scapi și de aspectul îngălbenit al danturii. Efectele acestui proces de curățare se vor observa după un timp mai îndelungat. Bananele conțin magneziu și potasiu, care ajută la stoparea apariției cariilor, dar și la menținerea dinților puternici și sănătoși.

Lămâia

Acest fruct este bogat în vitamine și minerale și este foarte important pentru o dantură curată și sănătoasă. Amestecarea sucului de lămâie cu un vârf de sare sau bicarbonat de sodiu formează o pastă cu care îți poți peria dinții seara. Pasta ajută la eliminarea resturilor alimentare de pe suprafața dinților, dar și a petelor formate de-a lungul timpului. Însă, medicii stomatologi recomandă apelarea la această metodă de albire mai rar, deoarece poate afecta smalțul dinților.

Pe lângă toate aceste alimente, care te ajută să ai dinți curați într-un mod natural, un aspect important este și consumul de apă. În fiecare zi este indicat să bei 2l de apă, deoarece stimulează producția de salivă, un factor principal de protecție al dinților. De asemenea, consumul de apă protejează smalțul dentar și reduce apariția cariilor dentare. Clătește-ți gura cu apă după fiecare masă pentru a elimina resturile alimentare rămase între dinți.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net