Ai mâncat prea mult? Iată ce să faci pentru o digestie bună!

CLIIMA20140102_0053_1.jpg

Sfaturi pentru o digestie mai bună (Fotografii: Shutterstock)
Citeste tot despre: 

Mesele copioase te-au tentat şi la aceste sărbători? Ţine cont de sfaturile pe care le găseşti în revista "Click! pentru femei" şi digestia ta se va îmbunătăţi.

Micşorează porţiile

Poţi evita problemele cu digestia, dacă iei masa, pe cât posibil, la intervale regulate de timp, de cel puţin 3-4 ore. Porţiile trebuie să fie mai mici, mai ales dacă ai la dispoziţie multe feluri de mâncare şi nu vrei să te abţii de la nici o delicatesă.

Ca să ai o digestie bună, nu consuma alimente picante, produse de tip fast-food, prăjeli şi produse cu un conţinut mare de conservanţi, E-uri şi potenţiatori de aromă.

De asemenea, dacă ştii că ai un metabolism leneş, nu exagera cu băuturile alcoolice şi cu ţigările. În timpul meselor, e bine să reduci şi cantitatea de cafea, de sucuri sau de ceai. Lichidele în amestec cu alimentele solide încetinesc procesul de digestie şi predispun la simptome neplăcute cum sunt gazele intestinale, balonarea şi arsurile la stomac.

Sfat: Bea cât mai multă apă sau lapte bătut. Sunt lichide care ajută la reducerea acidităţii gastrice. Este necesar un consum de cel puţin 2 litri de apă pe zi.

Remediu cu bicarbonat

Ai mâncat din sarmale, salată boeuf, cârnaţi proaspeţi şi cozonaci, iar acum încerci să scapi de senzaţia de greaţă şi de „prea plin"? Pune într-un pahar cu apă o linguriţă de bicarbonat de sodiu şi bea acest amestec. Bicarbonatul neutralizează acizii gastrici şi previne vărsăturile.

Deşi golirea stomacului este soluţia ideală în caz de indigestie, nu-ţi recomandăm să-ţi provoci vărsături decât în caz de forţă majoră. Împotriva arsurilor gastrice acţionează şi banana, care este un fruct cu rol antiacid eficient.

Pauză de prăjeli

Ia o pauză de la mâncăruri prăjite, condimentate şi grase şi completează meniul cu supe de legume şi compoturi de fructe. Include cel puţin o salată crudă sau un fel de mâncare din legume negătite la fiecare masă, pentru a ajuta digestia şi a o uşura. Bea dimineaţă, pe stomacul gol, un pahar cu apă călduţă cu suc de lămâie, apoi consumă câteva fructe şi păstrează cel puţin o jumătate de oră până la micul dejun.

Sfat: Schimbă metodele de gătit cu variante mai sănătoase, spre exemplu preparară mâncarea la aburi, pentru că astfel se reţin vitaminele şi mineralele din alimente.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1