Ai grijă la sănătatea ochilor copilului tău!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Le interzicem copiilor să stea mult cu ochii în calculator sau tabletă, le limităm timpul petrecut în faţa televizorului şi avem grijă să nu le lăsăm telefonul în mână. Asta din teama de a nu-şi strica vederea. Totuşi, câţi părinţi sunt atenţi la iluminatul din casa lor? O lumină de proastă calitate afectează sănătatea ochilor unui copil care are zilnic teme de făcut.

La nivel global, peste jumătate dintre părinţi (52%) consideră vederea copiilor ca fiind o  preocupare importantă şi aproape 60% cred că, în viitor, copiii lor vor avea nevoie de ochelari, arată rezultatele unui studiu realizat recent la nivel internaţional. Părinţii sunt conştienţi că cititul sub lumină slabă afectează ochii copiilor, însă doar 32% ar cumpăra un bec mai bun. Dacă vrei ca cel mic să nu aibă probleme cu vederea, ai grijă să-l obişnuieşti cu următoarele lucruri:

  • La birou, lumina trebuie să vină din partea stângă, să fie caldă (nu rece) şi reglabilă. Biroul ar trebui aşezat lângă fereastră, astfel încât, pe timpul zilei, copilul să beneficieze de lumină naturală. Şi lângă pat trebuie să existe o veioză cu LED de calitate şi putere reglabilă.
  • Dacă are nevoie de calculator, învaţă-l să facă pauze. Regula ar fi ca la fiecare 20 de minute să te uiţi pentru cel puţin 20 de secunde la o distanţă de cel puţin 20 de metri. Monitorul oboseşte şi usucă ochii, iar asta deoarece atunci când suntem concentraţi la ecran, clipim de două ori mai rar decât în mod normal.
  • Potrivit psihologului Mihaela Vintilă, un copil de 3-4 ani nu trebuie să stea mai mult de o jumătate de oră pe zi în faţa ecranului, un copil de 5-10 ani nu mai mult de 90 de minute, iar un adolescent nu mai mult de trei ore.
  • Ochelarii de soare nu sunt o fiţă, ci o necesitate. Şi copilul trebuie să-i poarte. Radiaţiile UV afectează ochii exact aşa cum afectează şi pielea.
  • Oferă-i celui mic o dietă care să susţină sănătatea ochilor. Sunt indicate citricele şi fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, peştele gras, alimentele bogate în zinc (fasole, mazăre, alune, carne de pasăre, stridii etc.), în vitamina A şi betacaroten (fructe şi legume de culoare galbenă şi portocalie).
image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net