7 sfaturi ca să ţii gripa departe de casa ta

Ultima actualizare:

    La schimbările  de temperatură,  răceala şi gripa se  instalează rapid
La schimbările de temperatură, răceala şi gripa se instalează rapid

Sezonul rece bate la uşă, iar odată cu scăderea temperaturilor creşte şi riscul de a răci sau chiar de a te îmbolnăvi de viroză şi gripă. Pentru a ne proteja sănătatea, în această perioadă trebuie să acordăm o mare importanţă curăţeniei din locuinţa noastră. Medicul primar Alin Popescu ne spune ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea.

Nu intra încălţat în casă!

În momentul în care intrăm în casă, este extrem de important să ne descălţăm. În acest fel, evităm introducerea microbilor aduşi de afară pe încălţăminte.

Chiar înainte de a intra în casă e bine să avem un covoraş pe care să ne ştergem pantofii. Nu în ultimul rând, după ce intrăm în locuinţă este bine să ne schimbăm de hainele cu care am fost afară. În nici un caz nu te aşeza pe pat îmbrăcat cu hainele de stradă.

Foloseşte şerveţele şi geluri dezinfectante

Zonele cele mai murdare, pline de microbi, bacterii şi virusuri sunt clanţa uşilor şi a ferestrelor, telecomanda, telefonul mobil, brelocul cheilor, tastatura calculatorului, mânerul aparatelor electrocasnice etc.

Cel puţin o dată pe săptămână curăţă aceste obiecte folosind şerveţele şi geluri dezinfectan­­te destinate situaţiilor în care nu avem la îndemână apă şi săpun.

Nu pune şacoşa cu cumpărături pe masă

Ai fost la cumpărături şi ai încărcat produsele alimentare în sacoşe. Apoi, ai pus sacoşa jos, pentru a achita banii la casă, pentru a căuta în geantă cheile sau telefonul.

Atunci, pungile cu cumpărături au intrat în contact cu asfaltul, scările de bloc, podeaua magazinului etc. Este interzis ca atunci când ajungi acasă să aşezi sacoşa cu produse alimentare pe masă sau pe scaune!

Atenţie la musafiri

Încearcă să mai răreşti vizitele la prieteni şi să încerci să nu mai primeşti foarte mulţi musafiri. Este posibil ca una dintre aceste persoane să fie bolnavă, dar să nu aibă în prezenţa ta nici un simptom. Şi chiar dacă l-ai vedea tuşind, nu poţi să-l dai afară din casă, nu?

Curăţă covoarele mai des

simeon stalpnicul png

Covoarele şi mochetele reprezintă locul ideal unde se pot asunde germenii şi microorganismele dăunătoare pentru organism.

Periodic, du covorul, mocheta sau carpetele la curăţătorie deoarece numai cu aspiratorul nu se pot îndepărta toţi microbii. Între două curăţări efectuate de profesionişti, aspiră-l mai des şi curăţă-l folosind apă şi oţet.

Foloseşte un aspirator cu filtrare prin apă

Dacă este fabricat din material textil, când goleşti sacul aspiratorului poartă mănuşi şi mască chirurgicală de protecţie pentru a nu inhala praful. Nu scutura sacul aspiratorului în baie sau în balcon, ci doar afară! Spală-l de fiecare dată după ce îl scuturi. Este indicat să foloseşti saci de hârtie de unică folosinţă sau să cumperi un aspirator cu filtrare prin apă.

«Spălaţi-vă des pe mâini!» Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă

„O persoană care strănută sau tuşeşte în lift elimină o cantitate mare de microbi. Din cauza spaţiului închis aceştia rămân în incinta liftului, fiind sursă de îmbolnăvire pentru celelalte persoane care folosesc ascensorul.

Cu alte cuvinte, în această perioadă folosiţi cu încredere scările! Un alt sfat foaret important: spălaţi-vă cât mai des pe mâini! Dacă nu, măcar folosiţi şerveţele sau geluri dezinfectante pentru a îndepărta microbii cu care veniţi în contact".

image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net