7 produse ale stupului ce fac minuni pentru sănătate

Ultima actualizare:

Mierea este cel mai cunoscut produs al stupului, cu efecte incredibile asupra sănătăţii noastre. E recomandată copiilor, persoanelor cu afecţiuni hepato-biliare, respiratorii, digestive. Dar în „farmacia stupului” există şi alte „medicamente” extrem de valoroase.

Polenul este o sursă naturală de antioxidanţi, foarte bun pentru ficat, tratează anxietatea şi afecţiunile prostatei. Conţine vitamine, minerale, proteine, glucoză şi fructoză, întăreşte organismul, previne oboseala şi stimulează pofta de mâncare. 

Propolisul e un amestec de substanţe culese de pe cel puţin 20 de specii de arbori şi reprezintă o barieră de protecţie pentru stup. Studiile au arătat că 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite şi 30 de tipuri de virusuri sunt distruse de propolis datorită proprietăţilor sale  antimicrobiene, anestezice, antiinflamatoare, antitumorale, antioxidante. Propolisul e considerat o speranţă pentru medicina viitorului, ajută în afecţiuni hepatice, cardiovasculare, gastro-intestinale, stomatologice, chiar oncologice. Dă rezultate foarte bune şi în problemele cu glanda tiroidă, reglează sistemul hormonal şi întăreşte imunitatea. E un antibiotic natural la fel de eficient ca penicilina sau streptomicina.

Lăptişorul de matcă este o substanţă secretată de albine şi e folosită la hrănirea larvelor tinere şi a mătcilor adulte. Are un gust acrişor şi e un adevărat „elixir al tinereţii”. Conţine substanţe cu acţiune antibiotică, antibacteriană, are toată gama de vitamine B, acizi graşi Omega-3, foarte multe minerale şi aminoacizi. Este recomadat celor cu afecţiuni hepatice, cardiovasculare (reglează bătăile inimii şi reduce colesterolul), în oboseală cronică, anemii, dar şi în disfuncţii sexuale, atât la femei, cât şi la bărbaţi. De asemenea, este energizant, un stimulent intelectual, reface celulele nervoase, previne osteoporoza. Se administrează câte o linguriţă dimineaţa, pe stomacul gol.

Căpăceala este un alt „medicament” realizat de albine, care păstrează toate proprietăţile terapeutice ale elementelor active din compoziţia sa: miere, ceară, propolis, enzime. De unde provine? Albinele sigilează cu ceară şi propolis mierea depusă în fiecare celulă a stupului pentru a-i conserva calităţile terapeutice. Când fagurele este căpăcit, apicultorii ştiu că trebuie să recolteze mierea. Cu un cuţit special, ei îndepărtează capacele, iar produsul obţinut se numeşte „căpăceală”. Consumată în cure, ea reglează metabolismul, ajută în igiena dentară (stomatită, paradontoză), în afecţiuni respiratorii (laringită, faringită, răceală, gripă).

Păstura este considerată „pâinea albinelor”, pentru că ele cu aşa ceva se hrănesc. E un derivat al polenului, fermentat natural, cu proprietăţi nutritive foarte puternice, mult mai uşor asimilabile de către organism. Valoarea terapeutică şi antibiotică a păsturii este de trei ori mai mare decât cea a polenului şi se digeră mult mai uşor.

Fagurele este un amestec de mai multe produse apicole: miere, polen, propolis şi ceară. Consumul de fagure e bun în anemii, alergii, afecţiuni digestive, pentru întărirea imunităţii, reglarea metabolismului şi în tratarea infecţiilor respiratorii. De asemenea, cei care mestecă fagure îşi curăţă dinţii de tartru şi previn sau ameliorează paradontita, sângerările gingivale. Pentru consumul zilnic se recomandă 50 g de fagure.

Veninul de albine are acţiuni antiinflamatorii, se administrează injectabil şi creşte imunitatea organismului, reface placa de mielină la nivelul sistemului nervos. 

image
image
image
image
image
image
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net