7 motive ca să mănânci conopidă

Plină de vitamine importante, dar şi de proteine, fosfor şi potasiu, conopida aduce numai beneficii asupra organismului. Din punct de vedere al conţinutului de nutrienţi raportat la numărul de calorii, conopida se află în topul celor mai importante 25 de fructe şi legume. Iată ce calităţi are!

Detoxifică organismul

Conopida conţine substanţe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezenţa substanţelor ca sulforafan şi izotiocianat asigură un proces de detoxificare a ficatului şi a întregului organism.

Un bun antioxidant

Pe lângă vitamine, minerale şi proteine, conopida mai conţine şi carotene, precum beta-caroten şi fitonutrienţi, precum acidul cafeic. Este un antioxidant excelent, iar dacă se consumă în mod regulat, scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.

Proprietăţi antiinflamatorii 

Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit în conopidă substanţa numită I3C, un antiinflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanşarea inflamaţiei la un stadiu destul de timpuriu. 

Previne cancerul

Numeroase studii asupra cancerului se leagă de consumul de conopidă, mai ales pentru cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de colon şi cancerul ovarian. Această legumă poate elimina enzimele canceroase şi rezistă în faţa celulelor canceroase.

Menţine sănătatea creierului

Conţinutul însemnat de fosfor ajută la refacerea membranelor celulare, aspect crucial pentru buna funcţionare a creierului şi a sistemului nervos. 

De asemenea, potasiul şi vitamina B6 au un rol important în transmiterea semnalelor nervoase, contribuind astfel la menţinerea sănătăţii creierului. 

Protecţie în boli cardiovasculare 

Având proprietăţi antiinflamatorii, consumul de conopidă este o bună protecţie în bolile cardiovasculare sau cerebrovasculare. 

De exemplu, în arterioscleroză, există inflamaţia cronică a vasului sanguin şi depunerea de lipide şi leucocite, care în cele din urmă duc la scăderea diametrului lor. Această scădere a diametrului duce la scăderea circulaţiei sângelui la organele esenţiale din corp, ca inimă (şi poate cauza infarct), creier (şi poate cauza accident vascular cerebral) şi rinichi (şi poate cauza distrugere completă a lor). Aşadar, scăzând riscul inflamaţiei cronice, conopida poate asigura echilibrul circulaţiei sângelui în întreg organismul, şi deci o bună funcţionare a organelor.

Asigură o digestie bună

O cană de conopidă fiartă conţine, pe lângă multe altele, şi fibre dietetice, care ajută la curăţarea sistemului digestiv şi care te scapă rapid de substanţele care nu sunt necesare organismului. În plus, anumite substanţe ajută la prevenirea ulcerului.

Loading...