6 trucuri ca să nu te doboare căldura şi radiaţiile

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Nici azi nu scăpăm de caniculă. Căldura şi radiaţiile ultraviolete, care, după cum spun meteorologii, vor  atinge azi nivelul maxim, ne pot afecta grav sănătatea.  Atenţie! Dacă ieşi din casă, trebuie să te protejezi de  soare mai mult ca niciodată. Click îţi spune cum să te  fereşti de insolaţie şi de arsurile solare.   

Ia la tine apă!

Hidratarea organismului este cea mai importantă. Dacă trebuie să ieşi din casă pe căldură este obligatoriu să ai la tine o sticlă cu apă plată, cel puţin jumătate de litru. Consumă şi sucuri naturale sau ceaiuri făcute în casă, fără chimicale, neîndulcite. Atenţie! Lichidele nu trebuie să fie foarte reci! Este indicat să consumăm doi litri pe zi, fără a aştepta senzaţia de sete. Cu cât consumăm mai mult, cu atât corpul nostru va fi mai hidratat şi va face faţă mult mai bine căldurii.

Un fruct te salvează

Dacă te afli pe stradă, în plin soare şi ţi-e teamă să nu te deshidratezi poţi mânca un măr, o caisă, o pară sau o piersică pe care le-ai luat cu tine de acasă. Nu uita că aceste fructe trebuie spălate foarte bine înainte!

Înlocuieşte cafeaua cu ceaiul cald!

Deşi, într-o zi caniculară o bere rece este tot ce-ţi doreşti, evită să consumi băuturi alcoolice. Acestea favorizează deshidratarea organismului şi diminuează capacitatea lui de a lupta împotriva căldurii. De asemenea, este recomandat să nu consumi cafea sau răcoritoare care conţin cofeină. Optează pentru un ceai cald. Deşi ţi se pare ciudat să consumi lichide calde când afară sunt peste 30 de grade, află că acestea dilată vasele de sânge, ceea ce duce la scăderea temperaturii corpului.

Umbrelă şi ochelari de soare

Protejează-te de insolaţie şi de razele ultraviolete folosind o umbrelă de soare, de culoare deschisă. Dacă nu, este obligatoriu să porţi pălărie sau o şapcă cu cozoroc. De asemenea, protejează-ţi ochii folosind ochelari de soare şi circulă cât de mult poţi prin zonele umbroase.

Şerveţele umede sau spray-uri cu apă termală

În geantă este indicat să ai un pachet de şerveţele umede şi chiar un spray cu apă termală pe care să le foloseşti pentru a te răcori. Şi un evantai ar fi indicat, mai ales dacă circuli cu mijloacele de transport în comun unde simţi că nu există suficient aer. 

Haine din bumbac de culori deschise

În perioada verii, mai ales când temperaturile depăşesc pragul de confort termic, este recomandat să porţi haine deschise la culoare şi care să nu fie strânse pe corp. Alege un material textil natural, precum inul sau bumbacul. Pentru a te feri de razele ultraviolete este indicat, chiar dacă afară este foarte cald, să porţi pantaloni lungi în loc de pantaloni scurţi, cămăşi cu mânecă trei sferturi în loc de tricouri cu mânecă scurtă sau maiouri.

Furtuni în vest şi caniculă în sud

- Dacă vă era greu să suportaţi căldura, aflaţi că vremea se schimbă radical. - În aproape toată ţara au fost peste 30 de grade, chiar 34 de grade în Lunca Dunării. Nivelul radiaţiilor ultraviolete a crescut în jumătatea de sud a ţării peste nivelul 8, iar pe Litoral a fost 9,1 şi nici un firicel de vânt.

simeon stalpnicul png

- La amiază, azi vor fi peste 35 de grade în sudul ţării, iar pe Litoral nivelul razelor ultraviolete vor depăşi nivelul 9, foarte periculos pentru piele şi pentru ochi. Însă, spre seară, pătrunde din vestul ţării un front de aer rece şi umed din pricina căruia vremea se schimbă radical şi va dura circa patru zile. Sunt prognozate furtuni, descărcări electrice, ploi torenţiale. - Mâine, temperaturile vor scădea cu zece grade, până la cel mult 27 de grade, iar în centrul ţării şi în depresiuni noaptea vor fi şi 6 grade.

Sfaturi pentru protecţie

- Geamurile expuse spre soare trebuie închise, iar perdelele sau jaluzelele să fie trase.- În timpul nopţii, deschideţi geamurile pentru a ventila bine camerele. - Faceţi duşuri dese sau stropiţi -vă cu apă, fără să vă ştergeţi.- Evitaţi efortul fizic excesiv, mai ales în aer liber.- Apa, fructele, iaurtul şi legumele proaspete vă menţin hidratat organismul.- Aparatul de aer condiţionat se reglează la o temperatură mai scăzută cu 5 grade fata de temperatura ambientală;- Nu lăsaţi copiii sau animalele închise în maşină. Soarele intens poate încălzi puternic interiorul vehiculului.

Citeşte despre un remediu pe timp de caniculă:

O băutură miraculoasă - Antica

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net