5 remedii cu castane

Fierte sau coapte, castanele sunt sănătoase şi ajută la vindecarea a numeroase afecţiuni. Cele sălbatice conţin vitaminele C şi K, vitamine din grupul B, amidon, saponozide, taninuri.

Folosite în uz extern, au proprietăţi antiinflamatoare şi anticoagulante. Află mai multe din noul număr al revistei „Click! pentru femei“!

  1. Unguent pentru vindecarea vânătăilor. Substanţele active din castanele sălbatice cresc elasticitatea venelor şi îmbunătăţesc circulaţia sangvină. De asemenea, combat inflamaţiile şi ajută la vindecarea contuziilor şi echimozelor (vânătăilor). Pentru prepararea unui unguent, curăţă castanele de coajă şi pune-le la fiert. Adaugă orice tip de grăsime (vaselină, untură), în proporţii egale, şi amestecă. Aplică compoziţia pe piele, în strat subţire, de două ori pe zi.
  2. Tinctură pentru varice. Castanele sălbatice sunt recunoscute pentru capacitatea de a trata venele varicoase, de a tonifia vasele capilare şi de a alina simptomele provocate de hemoroizi. Prepară o tinctură din 250 g de castane cu coajă şi dintr-un litru de alcool de 40 de grade, apoi lasă la macerat 14 zile, într-o sticlă închisă la culoare. Foloseşte lichidul în uz extern. În caz de flebite aplică câteva picături pe zona afectată şi masează uşor. 
  3. Mască împotriva acneei. Dacă suferi de acnee, miezul copt al castanelor comestibile poate fi folosit în măştile pentru ten. Amestecă miezul a trei castane cu două linguriţe de miere şi aplică pe faţa curată. Această mască are efect antiinflamator şi reglează producţia de sebum.
  4. Decoct pentru combaterea febrei. Decoctul din castane comestibile scade temperatura corpului, în caz de febră. Adaugă, într-o cană cu apă, două linguri cu castane uscate şi mărunţite. Fierbe compoziţia, la foc mic, aproximativ 15 minute, iar după răcire, strecoară şi depozitează în sticluţe închise ermetic. Ia câte 15-20 de picături de decoct pe zi. Remediul este eficient şi în caz de nevroză sau de dureri menstruale. 
  5. Coapte în cuptor, pentru cardiaci. Castanele comestibile sunt lipsite de colesterol şi de sodiu, de aceea sunt o alegere bună pentru cardiaci. Astfel, potrivit specialiştilor, consumul a trei castane coapte pe zi poate reduce riscurile de boli cardiovasculare şi, totodată, riscul de infarct miocardic. Spală, aşadar, câteva castane comestibile, apoi pune-le într-un bol cu apă caldă, pentru cel puţin 20 de minute. Crestează-le şi pune-le într-o tavă, la cuptor, aproximativ 30 de minute la 200°C. Consumă trei-patru castane pe zi.
Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1