5 motive pentru a face o cură cu urzici

cules-de-urzici.jpg

Acum este sezonul urzicilor. Nu le rata!
Acum este sezonul urzicilor. Nu le rata!
Citeste tot despre: 

Dacă roșii, ardei gras, dovlecei și orice alte legume și fructe găsim de cumpărat în orice perioadă a anului, urzicile sunt doar acum, primăvara. Nu le ratați! Profitați de ele, căci au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Se spune despre urzici că „schimbă sângele”. Mai exact, curăță organismul de toxine și îl revigorează după o iarnă în care am consumat mai mult carne, carbohidrați și alimente procesate. Avem nevoie de verdețuri, iar urzicile sunt un adevărat medicament al naturii. Sunt bogate în vitamine (A, C, D, E, K), minerale (fier, potasiu, calciu, zinc, magneziu), în antioxidanți, aminoacizi și flavonoide. Toate aceste „bogății” conferă urzicilor proprietăți diuretice, tonice, antiinflamatoare, antiseptice, antireumatice. Iată care sunt principalele beneficii ale unei cure cu aceste plante!

  • Întăresc imunitatea, combat anemia datorită aportului de fier, vitaminizează și energizează organismul.
  • Purifică sângele și mențin o concentrație normală a glucozei din sânge.
  • Curăță corpul de toxine, au efect diuretic și susțin sănătatea rinichilor, fiind ideale pentru prevenirea infecțiilor urinare.
  • Sunt perfecte și în curele de slăbire, căci au efect laxativ și reglează digestia. În același timp, previn retenția de apă și reduc senzația de picioare grele.
  • Datorită efectului antiinflamator, reduc inflamațiile și durerile de la nivelul articulațiilor, mușchilor și tendoanelor.

Urzicile se consumă sub formă de ceai sau în tot felul de mâncăruri. După ce au fost culese, se spală bine și se opăresc pentru câteva minute în apă clocotită. Apoi se scot, se scurg, se toacă mărunt și se pot prepara cu ulei de măsline și usturoi, sau adăugate în rețete cu orez, cu legume. Apa în care au fiert urzicile se bea cu miere și lămâie, fiind un ceai plin de nutrienți. Această infuzie se poate folosi și extern, ca remediu anti-mătreață, ori pentru tratarea inflamațiilor bucale și gingivale.

Loading...

Citește și

  • Sucurile de legume verzi sunt soluţia pentru a vă recăpăta energia după o iarnă lungă şi friguroasă. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, vă spune care sunt cele mai tonice sucuri de primăvară.

  • IngredientePentru aluat200 g unt 400 g făină 2 ouă 2-3 linguri de apă caldă ½ linguriţă sare piper albPentru umplutură500 g urzici 2 linguri ulei 1 lingură făină2 căţei de usturoi200 ml lapte 2 linguri smântână 100 g telemea de oi2 ouă