5 metode de a scăpa de stres

151120621.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Poți scăpa de stres adoptându un stil de viață mai sănătos
Foto Getty

Stresul a devenit o problemă globală din cauza orelor pe care le petrecem la serviciu , a lipsei de odihnă, a sedentarismului și a alimentației nesănătoase zilnice. Stresul poate cauza în timp grave probleme de sănătate iar specialiștii au semnalat faptul că mulți oameni suferă deja de stres cronic. Există însă câteva metode prin care putem reduce stresul cotidian foarte simplu adoptând un stil de viață mai relaxat și mai sănătos.

Doctora Marilyn Glenville, autoare a cărții „The Nutritional Health Handbook for Womwn” consideră că stresul poate fi mult diminuat dacă mâncăm alimentele potrivite și dacă facem sport la momentul potrivit al zilei, conform DailyMail.co.uk.

Consumă cât mai puțin zahăr

460558730.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Este important să servim trei mese principale de-a lungul unei zile și să consumăm între aceste mese și două gustări care conțin proteine
Foto Getty

Se spune că atunci când ești foarte obosit, corpul are nevoie de mai multe zaharuri în sânge. De aceea simțim nevoia de a mânca dulciuri. Dacă pe parcursul unei zile nu mâncăm suficient și la timp ceea ce trebuie, adrenalina și cortizolul, doi hormoni de stres importanți pentru organism, încep să fie activați. Acești hormoni nu doar că ne ajută să ne ferim de pericole, dar stimulează și neivelul de glucoză din sânge. Marilyn ne sfătuiește că este important să servim trei mese principale de-a lungul unei zile și să consumăm între aceste mese și două gustări care conțin proteine – una între micul dejun și prânz, iar cea de-a doua între prânz și cină. În felul acesta, nu se vor mai produce dezechilibre de zaharuri în sânge, iar corpul nu te va mai îndemna să mănânci dulciuri.

Râzi mai des

481276876.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Râsul este unul dintre cele mai bune remedii anti-stres
Foto Getty

Râsul este unul dintre cele mai bune remedii anti-stres. Numeroase studii au arătat că râsul stimulează energia din organism, scade efectele hormonilor stresului, imbunătățește imunitatea și diminuează durerea. De asemenea, stimulează producerea de endorfină, o substanță responsabilă pentru starea noastră generală de bine. Totodată, sexul are efecte pozitive asupra creierului, inducând o stare psihică relaxată.

Organizează un program de exerciții fizice

489069186.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Rolul exercițiilor fizice este în special acela de a crește energia corpului
Foto Getty

Doctora Marilyn consideră că nu este prea indicat să faci exerciții fizice intense înainte de a dormi deoarece acestea fac ca adrenalina și bătăile inimii să crească, fiind mai dificil să adormi. Ea recomandă exerciții precum alergatul sau cele de tip aerobic dimineața sau seara. O plimbare la sfârșitul zilei sau exerciții de yoga te ajută să îți calmezi mintea și să îți întinzi musculatura. Rolul exercițiilor fizice este în special acela de a crește energia corpului.

Mănâncă ouă la micul dejun

56046156.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Ouăle stimulează producerea de serotonină
Foto Getty

De regulă, se consideră că ouăle trebuie evitate din cauza faptului că pot crește colesterolul. Totuși, dacă sunt consumate la micul dejun, pot evea un efect benefic asupra organismului deoarece stimulează producerea de serotonină, substanța care te face să te trezești dimineața. Alte elimente potrivite pentru micul dejun și cu efecte similare sunt peștele, bananele, soia, migdalele și nucile.

Ia o pauză

458169928.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Perioadele de relaxare sunt esențiale pentru sănătate
Foto Getty

Este foarte bine dacă poți să te oprești pentru câteva minute din muncă, să cauți un loliniștit și cât mai izolat, închide telefonul mobil pentru a nu te distrage și respiră adânc. După ce inspiri, ține-ți respirația pentru câteva minute pentru a menține mușchii în tensiune, apoi expiră și repetă exercițiul.

Consumă moderat alimente care conțin cofeină (altele decât cafeaua)

chocolate-183543_960_720.jpg

stres sanatate alimetnatie ras odihna
Cofeina din ciocolata neagră este benefică pentru organism
Foto Pixabay

Cofeina este un stimulent puternic al hormonilor de stres, dar poate fi dăunătoare atunci când ești stresat deoarece în acel moment acești hormoni sunt deja activi. În cele mai grave cazuri, consumul excesiv de cafeină, de regulă din cafea și ceaiuri, pot produce dureri de cap, stări de oboseală, crampe musculare și chiar depresie. Cel mai indicat este să consumi alte alimente care conțin cofeină precum ciocolata neagră organică.

Cum să scapi de stres

 

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1