5 legume ale căror valori nutriţionale cresc când sunt gătite

farfurie_legume_brocoli_ardei_morcovi_2-22-2009_9-02-22_pm_3888x2592.jpg

farfurie legume
Speciliştii recomandă să consumăm cât mai multe legume, atât gătite, cât și crude
Citeste tot despre: 

Regula potrivit căreia este bine ca legumele şi fructele să fie consumate crude nu este una general valabilă, anumite vegetale, precum roşiile şi morcovii, devenind mult mai nutritive dacă sunt gătite, potrivit specialiştilor în domeniu.

Roşiile, spanacul, morcovii, sparanghelul şi ciupercile sunt cinci dintre alimentele care aduc beneficii mult mai mari organismului dacă sunt gătite, potrivit dailymail.co.uk, preluat de Mediafax.

"Mulţi dintre nutrienţii din plante sunt adeseori mult mai greu de absorbit de organism, comparativ cu cei derivaţi din produse animale. Fibrele din plante sunt legate de multe ori de minerale, ceea ce le face pe acestea mult mai greu de accesat de organism", a declarat Mel Wakeman, expertă în nutriţie şi lector în domeniul fiziologiei aplicate la Birmingham City University. "Căldura poate ajuta la descompunerea unora dintre fibre, ceea ce duce la eliberarea unor minerale, care devin disponibile procesului de absorbţie din sistemul digestiv şi pot, de multe ori, să îmbunătăţească conţinutul fitochimic al plantelor, care poate aduce beneficii ce nu au legătură cu nutriţia", a mai spus Wakeman.

  1. Roșiile. Potrivit nutriţionistei, gătirea roşiilor creşte nivelul de licopen din acest aliment, substanţă despre care studiile au arătat că ajută la reducerea riscului de cancer la prostată. Totuşi, Wakeman spune că nu este recomandat consumul exclusiv de roşii gătite, pentru că procesul de preparare a hranei duce la distrugerea altor vitamine din acestea.
  2. Spanacul. Este bogat în oxalaţi, substanţe care se leagă de minerale importante precum fierul şi calciul. Atât fibrele, cât şi oxalaţii pot face ca fierul să fie greu de absorbit de sistemul digestiv, organismul reuşind să asimileze doar 5% din conţinutul de fier al frunzelor acestei plante. "Gătirea spanacului poate ajuta, dar diferenţa nu va fi foarte mare, cel mai probabil, nivelul de oxalaţi reducându-se cu 15%", a explicat Wakeman. Totuşi, este important ca spanacul să nu fie gătit timp îndelungat, pentru că alţi nutrienţi sunt pierduţi în acest fel. "Gătirea uşoară este mai bună decât fierberea, mai ales de lungă durată, când nutrienţii se pierd, mai ales când se scurge lichidul în care spanacul a fost fiert", a mai spus nutriţionista britanică.
  3. Morcovii. Sunt bogaţi în carotenoizi, substanţe care conferă acestei rădăcinoase culoare portocalie. Încălzirea morcovilor poate creşte conţinutul de astfel de substanţe, care sunt benefice datorită proprietăţilor antioxidante. "Evitaţi gătirea îndelungată. Gătirea la microunde şi la aburi poate ajuta de multe ori la menţinerea mai multor nutrienţi disponibili, comparativ cu fierberea morcovilor. De asemenea, este indicat consumul de morcovi atât cruzi, cât şi gătiţi", a spus Mel Wakeman.
  4. Sparanghelul. Gătirea sparanghelului poate ajuta la creşterea disponibilităţii spre absorbţie a nutrienţilor şi conţinutului de polifenoli ai acestei legume. "Polifenolii, care se găsesc şi în ceai, vin roşu şi ciocolată, au puternice proprietăţi antioxidante şi sunt benefice în ceea ce priveşte efectele asupra riscului de boli cardiovasculare şi cancer", a mai declarat experta în nutriţie. "Gătirea sparanghelului îmbunătăţeşte valoarea nutritivă, dar, având în vedere că absoarbe grăsimea ca un burete, aveţi grijă la cantitatea de grăsime folosită când preparaţi această legumă", a explicat specialista în nutriţie Mel Wakeman.
  5. Ciupercile. Aceste legume conțin multe vitamine și minerale, care sunt assimilate mult mai ușor dacă sunt gătite. "Credinţa generală este că hrana gătită are o valoare nutriţională mai scăzută comparativ cu produsele crude, dar acest lucru nu este întotdeauna adevărat", a declarat Rui Hai Liu, profesor la Universitatea Cornell, care a studiat modul în care căldura influenţează alimentele, potrivit The Washington Post. "Mulţi nutrienţi din fructe şi legume sunt blocaţi în pereţii celulari. Gătirea ajută la eliberarea lor, deci devin mult mai accesibili şi sunt mai uşor de absorbit de organism", a explicat Rui Hai Liu.
loading...
Loading...

Citește și

  • Nutritioniştii ne recomandă să consumăm zilnic cinci porţii de legume şi fructe pentru a avea o alimentaţie sănătoasă. Află de la Şerban Damian, specialist în nutriţie, de ce este bine să mănânci aceste alimente şi cum reuşeşti să le introduci în dietă.

  • Apa din fructe şi legume este mai bună pentru organism decât cea din pahar, în special cea din morcovi care pătrunde repede în celule şi încetineşte procesul de îmbătrânire, relatează dailymail.co.uk.

  • Prea multe crudităţi pot crea disconfort digestiv, mai ales persoanelor care suferă de colită, de gastrită sau de ulcer. Unele fructe, precum strugurii şi bananele, pot să ne aducă kilograme în plus dacă sunt consumate în exces.