5 inamici dovediţi ai ficatului

inamici-ai-ficatului.jpg

barbat suparat canapea sticle de bautura
Printre inamicii dovediți ai ficatului se numără consumul de alcool

Sunt factori despre care se presupune că dăunează ficatului, dar există şi cauze dovedite ale bolilor hepatice, printre care virusurile hepatitice. Iată care sunt cei 5 inamici ai ficatului.

Inamici dovediţi ai ficatului - Alcoolul

Consumul excesiv de alcool – mai mult de 3 băuturi alcoolice pe zi – , pe perioade lungi, provoacă boala hepatică alcoolică. Când ficatul încearcă să descompună alcoolul, reacţia chimică ce rezultă poate să dăuneze celulelor hepatice. Această deteriorare poate să ducă la inflamaţie şi la leziuni, pe măsură ce ficatul încearcă să se repare singur. O persoană care e infectată cu virusul hepatitic B sau C și care consumă alcool zilnic prezintă un risc sporit de a face cancer la ficat, față de o persoană infectată care nu consumă alcool.

Inamici dovediţi ai ficatului - Virusurile hepatice

Peste tot în lume, infecțiile cu virusurile hepatitice reprezintă o problemă de sănătate publică. În vreme ce infecția cu virusul hepatitic A nu se cronicizează, cele cu virusurile B și C evoluează, în lipsa tratamentului, cu consecințe precum ciroza sau cancerul hepatic. Contra virusului hepatitic B există un vaccin, nu și pentru cel al hepatitei C.

Inamici dovediţi ai ficatului - Fumatul

Pe lângă alcool, fumatul poate provoca leziuni importante la nivelul ficatului şi contribuie la dezvoltarea cancerului hepatic. Potrivit Societăţii Americane de Cancer, fumatul poate creşte dramatic riscul de îmbolnăvire de cancer la ficat. De asemenea, aproape jumătate din cazurile de cancer hepatic sunt asociate cu fumatul.

Inamici dovediţi ai ficatului - Expunerea la substanţe toxice

În anumite cazuri, expunerea la unele substanţe chimice toxice poate dăuna ficatului, prin iritarea celulelor hepatice. Acest lucru are drept rezultat inflamaţia (hepatita), reducerea secreţiei fluxului biliar prin ficat (colestază) şi acumularea de trigliceride (steatoză). Anumite substanţe chimice precum steroizii anabolizanţi, clorura de vinil şi tetraclorura de carbon pot provoca apariţia cancerului de ficat.

Inamici dovediţi ai ficatului - Elimentele bogate în grăsimi şi zahăr

Persoanele care consumă în exces dulciuri procesate şi grăsimi de origine animală pot face boala ficatului gras. Factori favorizanţi sunt diabetul, obezitatea. Steatoza este produsă de acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce provoacă inflamaţie. Uneori, boala poate progresa într-un stadiu mai sever şi provoacă leziuni hepatice. Steatoza hepatică nonalcoolică poate fi însă detectată uşor şi ţinută în frâu, cu o dietă corespunzătoare, pentru a preveni apariţia complicaţiilor.

Loading...

Citește și

  • Ficatul este principalul organ care produce, transportă şi depozitează grăsimile în organism, însă un stil de viaţă dezechilibrat îi poate afecta activitatea. Pentru a preveni acumularea grăsimii în ficat, află din revista “Click! pentru femei” ce remedii din plante îţi sunt ajutoare de nădejde.

  • tanar obosit intins pe canapea

    Este bine să ştim simptomele care indică faptul că ficatul nostru suferă şi să mergem imediat la medic, pentru a afla exact care e afecţiunea care tulbură buna funcţionare a acestui organ. Uite care sunt cele 9 semne că ficatul este bolnav.

  • medic pacient consult pat spital

    În vreme ce unele analize, precum transaminazele, fac parte din grupa testelor de rutină, altele, cum este cazul biopsiei hepatice, sunt indicate pentru a se diagnostica afecţiuni mai grave. Iată care sunt analizele esențiale pentru depistarea bolilor hepatice.

  • piept barbat durere ficat

    În general, ficatul nu doare. Deseori, indigestiile sunt cele care îl fac pe bolnav să creadă că are o criză de ficat. Durerile de ficat se numesc, în termeni medicali, hepatalgii. Neplăcerile pot avea cauze diferite. Trebuie știut că ficatul este un organ care nu are terminații nervoase care să transmită la creier semnale privind durerea.