3 ceaiuri bune pentru sezonul rece

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Ceaiurile din plante ne pot ajuta în sezonul rece nu doar să facem faţă virozelor, ci şi problemelor digestive când facem excese. Natura ne oferă multe soluţii, trebuie doar să avem grijă să alegem ce ne trebuie şi să le avem mereu în casă. Uite ce nu trebuie să-ţi lipsească în sezonul rece!

  1. Menta. Menta crispa conţine în principal carvol şi se foloseşte sub formă de ceai obţinut din frunze, pentru parazitoze intestinale (intern) sau pentru tratarea ulceraţiilor cronice suprainfectate (extern) sau a halenei (gargară sau frunzele proaspete mestecate). În medicina tradiţională românească, acest tip de mentă tratează tusea, durerile de stomac, crampele sau ajută în perioada menstruaţiei. Mentha piperita sau izma-bună conţine în principal mentol şi este administrată intern pentru: greţuri şi vărsături, colici abdominale, aerofagie, meteorism abdominal, diaree, sughiţ, vertij, afecţiuni ale căilor respiratorii şi pulmonare (gripă şi viroză, bronşite, astm, laringită, faringită, tuse convulsivă), dismenoree, insomnie, cefalee, migrene, anumite parazitoze (oxiuriază, ascaridioză). Extern ajută în caz de reumatism, prurit, migrene, scabie, înţepături de insecte, rinite, stomatite, halenă. Ceaiul se prepară din 3-6 g de frunze de mentă şi se consumă ca atare sau îndulcit, de 2-3 ori pe zi. Extern se foloseşte uleiul esenţial (0,2 ml de ulei în apă caldă de 2-3 ori/zi). 
  2. Teiul. Ceaiul de tei este deosebit de aromat şi ne aduce o mulţime de beneficii, mai ales dacă îi adăugăm şi o linguriţă de miere. Ceaiul din flori de tei ne ajută în faringite, amigdalite, răceală şi gripă, dar şi în caz de indigestie. Ceaiul de frunze de tei ne ajută în gastroenterite cronice şi chiar şi în caz de diaree. În plus, teiul are şi efect sedativ, ne calmează în perioadele stresante sau când suntem mai agitaţi. Trebuie doar să consumăm 2g de plantă (frunze sau flori) sub formă de ceai, de 2 ori pe zi, timp de câteva zile. Este bine să alternăm ceaiul de tei cu alte tipuri de plante şi să nu facem abuz, deoarece, consumat pe termen lung, are efecte toxice şi ne poate afecta inima.
  3. Salvia. Frunzele de salvie se folosesc şi pentru condimentarea mâncării, dar şi ca ceai sau gargară din decoct. Conţin multe uleiuri active care ajută, dacă sunt administrate intern, în hiperhidroza palmo-plantară şi/ sau generală, stări de nervozitate, depresie, astenie, convalescenţă, afecţiuni ale căilor. Extern, ne ajută dacă avem înţepături de insecte, ulceraţii cutanate cronice, ulcere venoase, contuzii, eczeme, seboree, acnee, tratamentul ridurilor, alopezie, degerături, entorse şi luxaţii. Gargara cu decoct de salvie se foloseşte pentru tratarea durerilor în gât, durerile de dinţi, stomatite sau gingivite. Ceaiul se obţine din 4-6 g de frunze consumat în mai multe reprize, scrie farmaciiledona.ro. 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • În sezonul rece, capacitatea de apărare a organismului depinde şi de lichidele pe care le consumăm. Bem ceaiuri bogate în vitamine şi le amestecăm cu miere sau cu sucuri de fructe. În orice variantă le administrăm, organismul nostru, biciuit de frig, îşi întăreşte sistemul imunitar.

  • Ce poate fi mai revigorant vara decât un ceai rece, savurat în linişte, la umbră? Efectului răcoritor i se poate adăuga unul benefic pentru siluetă: anumite infuzii din plante şi fructe te pot ajuta să slăbeşti şi să te detoxifici. Descoperă care sunt acestea în revista „Click! pentru femei“!

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul