13 sfaturi ca să te fereşti de legumele ucigaşe

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Fructele şi legumele deţin un rol important în alimentaţie, datorită nutrienţilor conţinuţi: vitamine, minerale, antioxidanţi, fibre. Însă, dacă sunt preparate necorespunzător şi depozitate în locuri inadecvate, acestea pot produce boli digestive grave.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă spălarea tuturor legumelor şi fructelor înainte de a le consuma. „Nu numai castraveţii, ci toate fructele şi legumele pot fi contaminate cu E.coli încă de la depozitarea lor în magazine. Cu cât sunt mai mult manipulate, cu atât pot fi mai contaminate", ne-a spus specialistul.

Citeşte şi:

«Hai, neamule, la castraveţi sănătoşi!»

Gheorghe Mencinicopschi: «Omul este vinovat de contaminarea legumelor»

Am mâncat şi noi castraveţi ucigaşi?

1. Când alegi castraveţii în piaţă sau la supermarket, ai grijă ca aceştia să fie fermi la atingere. Coaja trebuie să fie netedă, de un verde închis. Evită legumele moi, cu suprafaţa flască sau zbârcită.

2. Castraveţii se depozitează întregi, fără să fie tăiaţi, dar nu înainte de a fi spălaţi cu foarte mare atenţie. Înveleşte-i într-o pungă de plastic şi pune-i în frigider. Ar trebui să reziste o perioadă de până la 10 zile.

3. Castraveţii care au fost tăiaţi şi nu au fost consumaţi în totalitate pot fi păstraţi la frigider, însă perioada în care rămân proaspeţi scade la jumătate.

4. Dacă vrei să achiziţionezi produse care pot fi consumate imediat (pepene tăiat, salată, verdeţuri etc.) asigură-te că acestea au stat la o temperatură de cel puţin 4°C şi că sunt ambalate corect.

5. În coşul de cumpărături, nu amesteca fructele şi legumele cu alimente nepreparate, cum sunt fructele de mare, carnea de pui, sau cu sticlele de băutură pline de praf. Pune-le pe fiecare într-un colţ al coşului şi transportă-le în pungi separate. Riscul de contaminare este mare.

6. Odată ce le-ai cumpărat, fructele şi legumele se spală foarte bine, cu apă din abundenţă.

7. Pentru a evita pesticidele, curăţă coaja fructelor şi a legumelor şi îndepărtează frunzele din exterior. După cum se ştie, vitaminele şi mineralele se află în mare parte în coajă, însă tot în coajă sunt şi substanţele chimice care îţi vor afecta sănătatea.

8. Pentru roşii poţi folosi puţin bicarbonat de sodiu. Lasă-le câteva minute în apa în care ai pus bicarbonat de sodiu, apoi clăteşte-le.

9. Căpşunile, fructele despre care se spune că ar conţine cele mai multe pesticide, prezintă şi dezavantajul de a fi greu de curăţat, din cauza seminţelor. Tocmai de aceea, ţine-le câteva minute în apă înainte de a le clăti. La fel şi piersicile. Au foarte multe pesticide şi o coajă pe care o vei curăţa mai greu.

10. Persoanele din mediul rural care se alimentează cu apă potabilă din fântâni trebuie să spele legumele şi fructele numai cu apă fiartă şi răcită.

11. Pentru a nu ne îmbolnăvi, trebuie să evităm contaminarea încrucişată a alimentelor depozitând produsele de origine animală separat.

12. Cuţitul pe care îl folosiţi la tranşarea cărnurilor trebuie spălat bine în apă clocotită înainte de a-l folosi la tăiatul legumelor.

13. Păstrează legumele în frigider!

După spălare, legumele şi fructele se depozitează în frigider, la maximum patru grade Celsius, în pungi de hârtie, pungi alimentare şi caserole de plastic, sau în congelator, la -18 grade Celsius, porţionate cât să le folosim o singură dată. Nu uitaţi că frigiderul trebuie să fie curat şi igienizat.

Am mâncat sute de tone de castraveţi din Spania

Autorităţile ne-au spus că în România nu sunt castraveţi importanţi din Spania, în timp ce în Europa este alertă maximă. De fapt, am mâncat sute de tone de castraveţi din Spania, dar şi din ţările care anunţă zilnic îmbolnăviri.

Autorităţile ne-au dat asigurări că la noi nu există loturi de castraveţi importaţi din Spania. Totuşi, Institutul Naţional de Statistică ne informează că s-au făcut importuri  în fiecare lună din acest an.

simeon stalpnicul png

Click! a aflat că în România au intrat, de la începutul anului, peste 500 tone castraveţi din Spania, principal furnizor de legume, alături de Grecia, Turcia şi Iordania. Peste 10 tone au fost aduse şi din Germania şi Olanda.

Autorităţile germane au recomandat cetăţenilor să evite consumul de castraveţi importaţi, dar şi de roşii, salată, vinete, legume pe care şi noi le-am importat din Spania, Germania, Olanda. Autorităţile europene se acuză reciproc în acest scandal, dar un raport va fi publicat abia în câteva zile. Spania pierde 7 milioane de  euro pe zi.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net