12 beneficii ale dovleacului

Ultima actualizare:

    Este desertul dulce care nu-ţi afectează silueta
Este desertul dulce care nu-ţi afectează silueta

Toamna nu e toamnă dacă nu mănânci dovleac! Ai atâtea motive! Este ieftin, uşor de preparat, gustos atât ca desert, cât şi ca fel principal, în plus are o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Ce vitamine şi minerale conţine

Dovleacul conţine betacaroten, un puternic antioxidant care protejează pielea şi previne îmbătrânirea, conţine fibre, proteine, vitamina A, C, E, B, K, calciu, potasiu şi magneziu. 100 de grame de dovleac conţin doar 26 kcal, astfel că este desertul permis oricui, în curele de slăbire, pentru că dă o stare de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii. 

Ce beneficii are

  • Întăreşte imunitatea.
  • Îmbunătăţeşte vederea, digestia, activitatea splinei şi a pancreasului. 
  • Reduce nivelul colesterolului rău.
  • Anihilează toxicitatea altor alimente.
  • Reglează glicemia şi scade necesarul de insulină.
  • Este un puternic antioxidant şi antiinflamator.
  • Tratează constipaţia.
  • Combate retenţia de lichide datorită proprietăţilor diuretice şi laxative.
  • Protejează inima şi creierul.
  • Este aliatul siluetei. Fiind o sursă valoroasă de fibre, el dă o senzaţie de saţietate pentru mult timp, în schimbul unui număr mic de calorii, ajutând, astfel, la pierderea în greutate.
  • Este un bun detoxifiant. Pentru a vedea efectele, e bine să ţii o cură de 10-14 zile în care să bei câte un pahar de 100 ml de suc proaspăt de dovleac.
  • Combate insomnia. Înainte de culcare, consumă 50 ml de suc de dovleac proaspăt, îndulcit cu puţină miere.
  • Vei dormi mult mai bine şi, în plus, poţi scăpa de pungile de sub ochi care apar în timpul somnului. 

simeon stalpnicul png

Îl poţi consuma în atâtea feluri!

Îl poţi consuma sub formă de suc proaspăt sau copt, cu scorţişoară şi nuci. Îl poţi adăuga în orezul cu lapte, în brioşe, clătite, plăcinte sau gogoşi. Însă pentru că e dulce nu înseamnă că se consumă doar ca desert. Dovleacul poate fi adăugat în mâncăruri cu legume (ex ghiveci de toamnă), tăiat cubuleţe. Sau poţi face o delicioasă supă cremă de dovleac, cu ţelină, morcov, ardei, ceapă, dovlecel, puţin ghimbir şi la sfârşit smântână şi verdeţuri.

Riscul consumului în exces 

Dacă mănânci prea mult dovleac, pielea ta poate căpăta o culoare gălbuie, din cauza betacarotenului. Procesul se numeşte carotenemie, însă nu ridică niciun fel de probleme. Betacarotenul nu este toxic şi, după o pauză, pielea va reveni uşor la normal.

Seminţele, extrem de valoroase

simeon stalpnicul png

Adevărata comoară a dovleacului o reprezintă seminţele. Ele conţin fitoste-roli care reduc colesterolul şi chiar previn anumite tipuri de cancer. Bogate în proteine, magneziu, potasiu şi zinc, seminţele de dovleac scad riscul apariţiei pietrelor la rinichi, opresc mărirea prostatei, previn depresia şi au o acţiune benefică în tulburări hormonale la adolescenţi.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net