10 principii pentru viață sănătoasă, de la dr. Șerban Damian. ”Nu e necesar să te privezi de mâncarea preferată”

Ultima actualizare:

    Mișcarea și relaxarea fac parte dintr-un stil de viață sănătosFOTO: Unsplash.com
Mișcarea și relaxarea fac parte dintr-un stil de viață sănătosFOTO: Unsplash.com

Ne dorim să slăbim și să rămânem sănătoși. Însă se pare că această pandemie ne-a cam dat planurile peste cap. Ajungem tot mai greu la sală sau ne întrerupem des antrenamentele, munca de casă ne obligă la un stil de viață sedentar alimentat de mâncare multă consumată haotic. Dr. Șerban Damian, medic nutriționist, ne dă câteva idei despre cum să adoptăm un stil de viață sănătos.

Astfel, pe unele dintre principiile enumerate de Dr. Șerban Damian, le știm deja și poate că le și aplicăm în viața noastră de zi cu zi. Pe altele este posibil să le aflăm acum. Însă este bine să ținem cont de acestea ne îndeamnă Adevarul.ro.

10 lucruri care te ajută să fii sănătos și în formă

Iată o listă utilă pentru a adopta un stil de viață sănătos.

1. Mănâncă fructe şi legume proaspete. Conţin vitamine şi minerale, componente esenţiale pentru sănătatea ta. Se recomandă să consumăm 5 porţii de fructe şi legume pe zi. “Toată lumea ar trebui să consume zilnic fructe şi legume, în mod special cele de sezon. Acestea sunt sărace în calorii şi induc rapid starea de saţietate. Fructele conţin suficiente zaharuri astfel încât să îţi poţi satisface nevoia de dulce. Daca îţi plac compoturile alege să le consumi pe cele fără adaos de zahăr. Alege alimente colorate bogate în antioxidanţi.”, recomandă medicul Şerban Damian.

2. Nu elimina pâinea din regimul de viaţă alimentar. Este un aliment care nu trebuie să îţi lipsească din meniu. „Pâinea este un aliment hrănitor şi care te satură rapid. Alege să consumi pâine integrală, neagră cu seminţe şi lasă ca ultimă opţiune pâinea albă. Dacă te confrunţi cu câteva kilograme în plus, evită să adaugi orice peste pâine, fie că vorbim de unt, margarină, gem, miere, etc”, recomandă medicul.  De asemenea, cerealele intergale reprezintă un aliment important pentru menţinerea sănătăţii, datorită conţinutului de fibre, antioxidanţi, carbohidraţi, vitamine din clasa B şi fier.

3. Consumă peşte de cel puţin 3 ori pe săptămână. „Datorită conţinutului de acizi grazi, omega 3, peştele reduce riscul bolii Alzhaimer. De preferat sunt soiurile de peşte oceanic pentru că sunt bogate în acizi graşi.”, explică medicul nutriţionist, Şerban Damian.

4. Consumă carne de pui şi de curcan şi redu consumul de carne roşie – ( vită, porc, vânat)

 5. Consumă lactate, de preferat degresate.  „Laptele degresat conţine aceiaşi nutrienţi cu laptele integral, cu excepţia procentului de grăsime, ceea ce înseamnă că are un conţinut caloric mai redus.”, explică medicul.

6. Consumă ouă, nu mai mult de 5-6 pe săptămână.

7. Evită alimentele procesate. ”Aceste alimente conţin o cantitate mare de sare, ceea ce duce la hipertensiune arterială şi boli de inimă. În general, cu cât sunt mai multe ingrediente pe etichetă, cu atât produsul este mai prelucrat”, mai arată nutriționistul.

8. Porţii individuale la fiecare masă. „Atunci când luăm masa în familie este de preferat ca fiecare membru să aibă porţia sa şi nu pe un platou. Cercetările au arătat ca ​persoanele care sunt servite în mod individual şi nu au posibilitatea să mai ia în plus de pe un platou consumă cu până la 30% mai puţin”, explică expertul.

9. Bea mai multă apă. ”Este absolut necesară pentru îndeplinirea funcţiilor noastre corporale. Cantitatea de apă de care avem nevoie depinde de o varietate de factori, dar, în general, un adult mediu are nevoie de doi până la trei litri pe zi. O modalitate bună de a verifica daca bei suficientă apă este prin urina - care ar trebui să fie incoloră sau galben pal”, ne sfătuieşte medicul.

10. Nu uitați de mișcare. 30 de minute de exerciţii pe zi reduc riscul de boli şi cresc densitatea osoasă.

Specialistul a mai precizat că nu trebuie să te privezi de mâncarea preferată însă trebuie să faci alegeri inteligente. Și poți mânca orice atâta timp cât nu abuzezi.

Citește și:

10 schimbări pe care e bine să le faci pentru o viață sănătoasă

5 mituri despre viaţa sănătoasă, desființate de știință

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net