10 complicații ale rinichiului polichistic

rinichi.jpg

rinichi, durere de spate, sarat, exces de sare, spate
Tomografia computerizată (CT) este cea mai eficientă metodă de diagnostic, pentru că astfel medicul poate avea o imagine a locului unde se află chisturile la rinichi şi a dimensiunii acestora.
www.clicksanatate.ro

Chisturile renale modifică dimensiunea rinichilor și le reduc capacitatea de a funcționa normal. În timp, boala evoluează și poate duce la complicații grave.   

Rinichiul polichistic sau boala polichistică a rinichilor este o afecțiune ereditară, caracterizată prin dezvoltarea de chisturi pline cu lichid, care înlocuiesc treptat cea mai mare parte a țesuturilor ambilor rinichi. Aceste chisturi, de dimensiuni diferite, reduc funcția renală. În cazul în care chisturile devin mari și numeroase, poate să apară insuficiența renală.

Există și o formă juvenilă a afecțiunii care este diagnosticată, de regulă, la naștere. Dar simptomele rinichiului polichistic apar cel mai des la adulții cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani. Se manifestă prin dureri, fie în regiunea inferioară a spatelui, fie abdominale, sânge în urină, creșterea tensiunii arteriale și, mai rar, chisturi pe ficat și pancreas. Boala are o evoluție îndelungată (10-20 de ani) și poate duce, în timp, la insuficiență renală.

Cum se pune diagnosticul

Metoda de diagnosticare este ecografia. Tomografia computerizată (CT) este cea mai eficientă, pentru că astfel medicul poate avea o imagine precisă a locului unde se află chisturile și a dimensiunii acestora. Examenul sumar de urină poate indica prezența albuminuriei și a hematuriei. Iar un examen biochimic al sângelui arată creșterea valorilor ureei și a creatininei în stadiile avansate de boală, cu instalarea insuficienței renale cronice.

Urmări posibile

1. Tensiunea arterială ridicată

Este o complicație obișnuită a bolii polichistice a rinichilor. Netratată, poate provoca leziuni ale rinichilor și poate crește riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral. Este bine de știut că un control atent al hipertensiunii arteriale poate ajuta la încetinirea deteriorării renale.

Află pe Clicksanatate.ro ce alte complicații pot da chisturile la rinichi!

Ceaiul de scorțișoară, doza ta de sănătate
Tu știi la ce se poate folosi ghimbirul când nu îl mănânci?

 

loading...
Loading...

Citește și

  • Ştiai că 1 din 4 români are valori prea ridicate ale tensiunii arteriale? Citeşte mai jos cum poţi preveni riscurile de îmbolnăvire şi cum ţii sub control hipertensiunea.

  • chisturi

    În termeni medicali, chisturile sunt formațiuni care pot apărea în diverse zone ale corpului sau pe anumite organe. Pot fi lichide sau semisolide şi de obicei nu sunt canceroase.