Ți-e poftă de ceva dulce? Uite cum faci rapid cele mai fragede cornulețe de post

Ultima actualizare:

    Foto: savoriurbane.com
Foto: savoriurbane.com

Secretul frăgezimii cornulețelor de casă constă, de obicei, în untura folosită la preparare. Fiind vorba despre o rețetă de post acum, alegeți să folosiți ulei de cocos. Acesta are o aromă plăcută și conferă aluaturilor o frăgezime deosebită. Îl puteți înlocui cu ulei de floarea soarelui, însă rezultatul nu va fi chiar același.

Ingrediente Cornulețe de post umplute cu gem și nucă:

Aluat fraged:  

400 g făină

200 g ulei de cocos (sau ulei de floarea soarelui)

65 ml zeama de lămâie + 65 ml apă

coaja rasă de la 2 lămâi

6 g drojdie proaspătă sau 2 g uscată

½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat bourbon

1 praf de sare

Umplutură:

150 g gem gros de prune

50 g nucă tocată mărunt

2 linguri nucă sau migdale măcinate fin

Decor:  

200-300 g de zahăr pudră pentru tăvălit

Preparare Cornulețe de post umplute cu gem și nucă:      

Se pune uleiul de cocos la temperatura camerei. Într-un bol mai mare. Se adaugă făina cernută, sarea și coaja rasă de lămâie. Se amestecă la mâna până devine ca nisipul. Drojdia proaspătă se freacă cu zahărul vanilat până se lichefiază, apoi se pune peste aluatul nisipos. Tot acum se adaugă si zeama de lămâie și apa și se amestecă totul ușor cu spatula până se încorporează lichidul. Cam în zece secunde începe să se formeze aluatul. Aduceți ,,firimiturile” la mijloc cu mișcări ușoare, fără să frământați. Trebuie doar să compactați aluatul. Este un aluat fraged și nu avem nevoie să dezvoltăm rețeaua de gluten deoarece aceasta va întări ulterior aluatul.

Aluatul se aplatizează cu palmele și se învelește în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru măcar o oră (poate sta și peste noapte).

Pentru umplutură, nucile trebuie lăsate bucățele mai mari pentru că au textură mai plăcută. Se macină cu un procesor sau se toacă din cuțit și se amestecă cu 3-4 linguri de gem de prune. Dacă amestecul e prea fluid se poate lega cu 2 linguri de nuci sau migdale măcinate foarte fin.

Se scoate aluatul fraged de la frigider și se împarte în 2. Prima porție se pune pe masă, iar restul merge iar la rece (înfoliat). Se așază aluatul pe o coală de hârtie de copt ușor înfăinată, se presară cu puțină făină și la suprafață și se acoperă cu o a doua hârtie de copt. Se întinde cu sucitorul până ce foaia de aluat are cca. 3-4 mm grosime, apoi se ridică prima coală și se trece la porționat: mai întâi marginile, apoi secționarea în sectoare.

Facem 4 sferturi pe care le tăiem în 2 și încă o dată în 2. Ies 16 sectoare din această foaie. Marginile se strâng (fără să le frământăm) și se punem la rece într-o pungă de plastic.

Pe fiecare sector punem câte o linguriță de gem de prune cu nucă și rulăm cornulețele fragede dinspre bază spre vârf. Puneți tăvile pline cu cornulețe la frigider pentru măcar 30 de minute. Frigul face bine aluatului fraged.

Cuptorul se încinge bine la 190 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta aproape maximă la cele cu gaz. Tăvile se coc pe rând și se introduc în cuptor direct din frigider. Coacerea unei tăvi de cornulețe durează cca. 25-30 de minute. Ele trebuie să se aurească ușor, conform savoriurbane.com.

Cornulețele fragede se tăvălesc prin zahăr pudră cât sunt fierbinți, imediat ce-au fost scoase din cuptor!

image
image
image
image
image
image
emoji fericire zambet unsplash jpg
horoscop
Cea mai nesuferita zodie din 2023, sursă foto: Canva
click jpg
horoscop jpeg
femeie trista Sursă: pixabay.com
Horoscop FOTO Shutterstock jpg
shutterstock 337103486 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net