Sirop din flori de salcâm: rețetă și beneficii

sirop_din_flori_de_salcam.jpg

sirop din flori de salcam
Sirop din flori de salcâm: Pentru preparare, este nevoie de două kilograme de flori de salcâm
foto: wikimedia.org

Siropul din flori de salcâm reprezintă un medicament natural și are efecte benefice asupra organismului tău, chiar și atunci când nu ai probleme de sănătate. Click! îți arată cum se prepară și cum se folosește acest sirop.

Siropul din flori de salcâm reprezintă un medicament natural și are efecte benefice asupra organismului tău, chiar și atunci când nu ai probleme de sănătate. Click! îți arată cum se prepară și cum se folosește acest sirop.

Pentru aproximativ trei litri de sirop din flori salcâm, ai nevoie de două kilograme de flori de salcâm, două kilograme de zahăr, patru litru de apă, patru plicuri de sare de lămâie, un praf de sare grunjoasă, patru plicuri de zahăr vanilat (opțional) și coaja de la  tăiată în bucăți mari.

Florile de salcâm se spală foarte bine, pentru îndepărtarea impurităților și a eventualelor insecte, iar apoi se lasă la scurs. La sfârșitul acestui proces, se desprinde fiecare floare de codiță. Astfel, florile pregătite se pun la fiert în apă clocotiă, pentru aproximativ 20 de minute. După ce au trecut cele 20 de minute, se oprește focul, iar deasupra recipientului în care au fiert se pune un capac. Pentru un sirop din flori de salcâm cât mai delicios și concentrat, florile se lasă la macerat în apa fiartă peste noapte.

A doua zi, se separă lichidul de flori, care trebuie presate bine. Se filtrează, apoi, decoctul, prin strecurări repetate printr-un tifon dublu. Separat, zahărul trebuie invertit prin fierbere într-o oală emailată. Acesta se fierbe cu 400 de ml de apă și sarea de lămâie, timp de 10 minute, la foc iute, amestecând. Se colectează și se aruncă spuma care se ridică la suprafața apei.

Pentru pentru a obține sirop din flori de salcâm, se adaugă ceaiul concentrat (lichidul rezultat în urma fierberii florilor de salcâm, n.r.) peste zahărul invertit. Aici se adaugă praful de sare și coaja de lămâie și zahărul opțional, dacă v-ați decis să îl folosiți. Conținutul se pune, din nou, la fiert, la foc iute, până cantitatea scade la jumătate. La sfârșit, se îndepărtează coaja de lămâie, iar siropul se îmbuteliază în recipiente de sticlă.

Sirop din flori de salcâm: Ameliroează refluxul gastro-esofagian

Pentru reducerea simptomelor refluxului gastro-esofagian, care apare ca o usturime pe interiorul gâtului ce coboară spre stomac, se poate administra sirop din flori de salcâm, pe o perioadă mai lungă de timp. Se administrează câte trei lingurițe de sirop pe zi, pentru a fi eficient în tratarea acestei afecțiuni. Tranzitul intestinal, de asemenea, poate fi reglat prin consumul de sirop din flori de salcâm. Florile de salcâm au un efect calmant, antispastic și de diminuare a secreției gastrice acide.

Sirop din flori de salcâm: Proprietățile florilor de salcâm

În afara faptului că sunt delicioase, florile de salcâm au numeroase proprietăți benefice pentru organism. Acestea ajută la tratarea insomniei, a afecțiunilor genitale, combat depresia, astenia de primăvară și stările anxioase, calmează tusea și alungă migrenele cauzate de stres. Astfel, pentru obținerea tuturor acestor efecte, este indicat consumul de sirop din flori de salcâm. Acesta poate fi consumat și de plăcere și in lipsa unor simptome specifice.

 

Loading...
 
 

Citește și

  • reteta sapun de casa din untura

    Săpunul natural este o variantă excelentă de a înlocui produsele cosmetice din comerţ pentru a conferi pielii tale o îngrijire benefică. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau săpunul folosit în casă, preparat după o veche reţetă tradiţională. Click! îţi arată, pas cu pas, de ce ingrediente ai nevoie pentru reţeta săpun de casă din untură, şi cum anume se prepară.

  • Infecţiile urinare, dar şi alte probleme de sănătate se pot ameliora dacă urmezi cure prelungite cu un remediu luat din natură: cozile de cireşe. Află în revista “Click! Sănătate” din luna mai ce alte afecţiuni poţi trata cu remediile cu cozi de cireşe.

  • Conţin flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, substanţe care au efect benefic asupra organismului. Iată câteva afecţiuni remediate cu salcâm.

  • Florile de salcâm, plăcute la gust şi la miros, au o mare valoare terapeutică. Preparatele pe bază de salcâm (infuzie, tinctură, pulbere) sunt alcalinizante, antispastice (acţionează asupra musculaturii netede gastrice şi pulmonare), sedative şi calmante. Datorită acestor proprietăţi, florile de salcâm au efecte calmante în afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului digestiv şi în boli pulmonare.