Reţete simple pentru cămara ta

Citeste tot despre: 

Dulceaţă de trandafiri

Ingrediente: 250 g petale de trandafiri,
1 litru apă, 400 g zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămâie; 

Mod de preparare: Se culeg petalele de trandafiri şi se curăţă de partea albă şi de frunze. Se spală în apă rece pentru a înlătura praful şi impurităţile şi se lasă într-o sită pentru a elimina surplusul de apă. Se pun apoi într-un bol, se adaugă o linguriţă de zahăr şi sarea de lămâie. Se pasează până ce încep să îşi lase siropul propriu (petalele nu se fărâmiţează). Apa se pune la fiert împreună cu zahărul. Se fierbe la foc mic până ce zahărul se dizolvă complet, iar siropul format începe să se lege. Se adaugă petalele de trandafiri şi se continuă fierberea până ce siropul are consistenţa dorită. Dulceaţa fierbinte se toarnă în borcanele curate, se strâng bine capacele şi se depozitează într-un loc răcoros. Se serveşte cu poftă! 

 

Gogoşari cu conopidă, varză roşie şi morcovi

Ingrediente: gogoşari, rădăcina şi frunze de ţelină, hrean, morcov, varză roşie, conopidă, câteva boabe de struguri (eu prefer roşii), piper, boabe de muştar, foi de dafin; Ingrediente pentru 6 litri de apă: 1 kg oţet pentru murături, 1 kg zahăr, 6 linguri sare grunjoasă pentru murături, 2 plicuri pikant fix;

Mod de preparare: Spălăm toate legumele, le curăţăm de coajă şi seminţe, le tăiem, apoi le aşezăm în borcanele bine spălate şi uscate. Adăugăm câteva foi de dafin, boabe de muştar şi piper. Amestecăm bine într-o cratiţă oţetul, apa, sarea, plicurile de pikant fix şi zahărul, apoi punem la foc şi lăsăm să dea în câteva clocote. Această compoziţie o turnăm fierbinte (punem câte un polonic, încet pentru a nu se sparge borcanele) peste legumele din borcane şi sigilăm imediat cu capace. Este de preferat să fie păstrate la loc ferit de căldură foarte mare şi lumină. 

 

Zacuscă de vinete cu ceapă opărită

Ingrediente pentru o porţie: 5 kg vinete, 3 kg gogoşari, 2 kg ceapă, 1 l ulei, 1 l suc de roşii, piper boabe, sare, foi de dafin, 1 plic conservant; 

Mod de preparare: Ceapa se curăţă de coajă, se spală bine şi apoi se introduce în apa clocotită pentru a se opări puţin, apoi se lasă la răcit. După ce s-a răcit se macină prin maşina de tocat carne. Vinetele se coc, se lasă la răcit, apoi se curăţă de coajă şi se dau prin maşina de măcinat carne sau se toacă. Gogoşarii se spală, se curăţă de cotoare, apoi se toacă şi ei cu maşina de tocat carne. Într-o cratiţă sau un tuci se pune uleiul la încins, apoi se adaugă ceapa care a fost stoarsă de surplusul de zeamă. După ce s-a distuit ceapa bine se adaugă gogoşarul măcinat şi se lasă să fiarbă până devine ca o pastă. Se adaugă vinetele măcinate, se condimentează cu sare, piper boabe, foi de dafin, iar spre final se adaugă sucul de roşii şi se lasă să fiarbă până apare uleiul deasupra. Zacusca se pune fierbinte în borcane, iar acestea se aşază cu capacele în jos pentru a nu prinde aer şi se acoperă în pături până a doua zi, apoi se depozitează la rece. 

 

Bulion de roşii 

 

Ingrediente: 1 găleată mare de roşii, 1 lingură “făinoşag” (1 lingură busuioc uscat, 1 lingură cimbru uscat, 1 lingură rozmarin uscat, mixate împreună la viteză mare), 1 căpăţână de usturoi, 1 legătură de frunze de ţelină, 1 lingură de sare, 1 lingură de zahăr.

Mod de preparare: Se spală roşiile şi se taie felii, se dau prin maşina de scos seminţe şi se pune la fiert sucul obţinut, apoi adăugăm o lingură de făinoşag, 1 lingură de sare şi o lingură de zahăr. Mie mi-au ieşit cam 8 litri de suc după ce am îndepărtat seminţele şi pieliţele. Am adăugat legătura de ţelină şi usturoiul şi când s-au fiert le-am scos şi le le-am aruncat. Fierbem sucul până scade cel puţin la jumătate din cantitatea pusă la fiert. Când considerăm că este destul de gros, oprim focul şi punem bulionul în borcane, le înfiletăm bine şi le dăm la cuptor pentru circa 20 de minute. Le lăsăm în cuptor până se răcesc apoi le băgăm la cămară. 

Loading...