Reţete de la cititori: Tartă cu jeleu de zmeură şi mascarpone - Roxi R.

Ingrediente:Pentru blat: 120 g unt, 1 ou, 70 g zahăr, 1 linguriţă praf de copt, 1 praf de sare, 230 g făină.Pentru jeleul de zmeură: 200 g zmeură congelată, 3-4 linguri zahăr, 2 linguri amidon.Pentru crema cu mascarpone: 250 g mascarpone, 250 ml lapte, 3 linguri amidon, 3 linguri zahăr, 2 linguri zahăr pudră, 1 lingură gelatină, 1 păstaie de vanilie, 40 g ciocolată cu lapte, zmeură pentru decor.

Mod de preparare:

Blatul: Într-un bol punem untul, oul, zahărul şi le amestecăm bine cu mâna.
Adăugăm praful de copt, sarea, apoi făina în ploaie şi frământăm până obţinem un aluat omogen.
Formăm o bilă din el, îl învelim în folie alimentară şi îl dăm la frigider pentru 30 de minute.
După ce a stat la frigider, presărăm masa de lucru cu făină şi cu ajutorul unui sucitor întindem o foaie subţire.
Ungem o tavă de tartă cu margarină, o tapetăm cu hârtie de copt şi punem foaie.
O aşezăm bine, presăm marginile şi o înţepăm cu furculiţa.
Introducem tava în cuptorul încins pentru circa 20 de minute până blatul este rumenit.
Îl scoatem când este gata şi îl lăsăm să se racească.
Jeleul de zmeură:
Zmeura congelată o punem în blender şi o mărunţim.
Într-o cratiţă turnăm zmeura, zahărul şi le trasferăm pe foc până acesta din urmă se topeşte.
Amidonul îl dizolvăm cu 2-3 linguri de apă, apoi îl punem peste zmeură.
Amestecăm bine, lăsăm să dea câteva clocote până se îngroaşă puţin.
Îl răsturnăm fierbinte peste blat şi dăm la frigider să se închege.
Crema cu mascarpone:
Într-un bol amestecăm amidonul cu 3 linguri de zahăr şi puţin lapte.
Le omogenizăm apoi punem seminţele de la o păstaie de vanilie.
Restul de lapte îl punem la fiert cu păstaia de vanilie.
Când dă în clocot laptele turnăm amestecul cu amidon şi învârtim la foc mic până se îngroaşă ca o budincă.
Luăm de pe foc, aruncăm păstaia de vanilie, acoperim cu o folie şi lăsăm să se răcească.
Într-un bol mixăm mascarponele cu zahărul pudră, apoi încorporăm câte puţin din crema de vanilie răcită.
Gelatina o punem la hidratat cu 2-3 linguri apă rece, apoi o dizolvăm pe baie de aburi şi o încorporăm în cremă.
Scoatem tarta din frigider şi peste jeleu punem crema, o nivelăm şi o dăm iar la rece.
Ciocolata o radem cu un curăţător de legume să obţinem mici cârlionţi pe care îi presărăm peste tartă.
Decorăm cu zmeură.



Loading...