Reţete de la cititori: Prăjitura cu jeleu de dovleac - Anişoara Ursan

Ingrediente:Blat: 5 ouă, un praf de sare, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de făină, 50 ml ulei, o linguriţă de coajă rasă de lămâie, 200 g miez de nucă mărunţit.Umplutura: 200 g urdă, 200 g smântână, 100 g zahăr pudră, 200 ml frişcă lichidă, un pliculeţ de gelataină (10 g), o mână de cubuleţe de dovleac fierte în sirop şi apoi scurse bine de suc.Jeleul: cam jumătate de dovleac plăcintar (de cca 1 kg) curăţat de coajă şi seminţe şi tăiat cubuleţe mici, o cană de zahăr, 200 ml vin alb, un praf de scorţişoară, un plic de Jelle-tort, transparent.

Preparare
1. Se prepară blatul, mixând bine albuşurile cu un praf de sare apoi cu zahărul turnat treptat. Gălbenuşurile se freacă un pic cu uleiul apoi se încorporează în albuşul bătut tare, se adaugă şi coaja rasă şi făina turnată în ploaie.
Se toarnă compoziţia în tava în care am pus hârtie pentru copt, se presară miezul de nucă deasupra şi se dă la copt în cuptorul preîncălzit, circa 20 minute. Se desprinde aluatul de hârtie şi se taie în două bucăţi egale.
2. Se mixează urda cu 2 linguri de smântână la început, până se obţine o cremă fină apoi adăugăm toată smântâna şi frişca lichidă pe care am mixat-o înainte cu zahărul pudră. Se amestecă bine totul apoi încorporăm gelatina hidratată în 100 ml apă rece şi apoi topită pe baie de aburi (nu fiartă!).
3. Se fierbe zahărul cu vinul şi scorţişoara până se obţine un sirop uşor legat (se fierbe cca. 5 minute, de la primul clocot) apoi se adaugă cubuleţele de dovleac şi se fierb circa 10 minute, de la primul clocot, la foc domol. Se dă la o parte de pe foc şi se strecoară cubuleţele de dovlec de sirop apoi se împart în două părţi egale.
4. Se aşează într-o tăviţă mai mică prima jumătate de blat apoi se întinde pe ea, în strat uniform, jumătate din crema pentru umplutură, se presară deasupra, pe toată suprafaţa, o parte din cubuleţele de dovleac scurse de suc, se vine cu cealaltă jumătate de blat deasupra, se presează uşor apoi se întinde restul de cremă rămasă şi se dă la rece, circa 30 de minute.
Se scoate de la frigider, se presară deasupra cremei întărite deja, cubuleţele de dovleac rămase apoi turnăm jeleul fierbinte preparat din siropul rămas şi pliculeţul de Jelle -tort, preparat conform instrucţiunilor de pe plic. Se dă la rece cel puţin 2 ore, dar ideal ar fi să stea peste noapte la rece, înainte de a o tăia în romburi sau pătrate.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1