Rețeta câștigătoare de la cititori: Tort Doboș

tort_dobos_2.jpg

reteta, tort, crema, foi, dobos, preparare
Tort Doboș
Citeste tot despre: 

Câştigătoarea noastră se numeşte Udrea Meli Elena. Ea va primi un set de oale Delimano. Udrea Meli Elena ne-a pregătit Tort Doboș

Ingrediente Tort Doboș:

Pentru 6 blaturi: 6 ouă, 100 g zahăr pudră, 100 g făină, 30 g unt topit; Pentru cremă: 4 ouă, un praf de sare, 200 g zahăr pudră, 270 g unt 80% grăsime, 35 g cacao, 1 zahăr vanilat, 200 g ciocolată amăruie; Glazură: 100 g zahăr, 1 linguriță de oțet, 20 g unt.

Mod de preparare Tort Doboș: 

Pentru blat se bat bine albușurile cu 50 g zahăr pudră, separat se bat bine și gălbenușurile cu 50 g zahăr pudră, apoi se amestecă cele două compoziții. Se adaugă untul topit și răcit și făina și se amestecă. Pe o hârtie de copt se face un cerc cu diametrul de 22 cm și se întinde compoziția. Trebuie să obțineți 6 foi. Foile se coc circa 10-11 minute la 160°. Pentru cremă se bat 4 ouă cu zahărul, un praf de sare și zahărul vanilat și rezultatul se fierbe pe aburi. Când s-a îngroșat un pic se ia de pe foc și se mai bate până se răcește. Se topește ciocolata (să nu fie fierbinte) și se adaugă la compoziția de ouă. Se amestecă. Se bate untul cu mixerul până se face cremă, adăugându-se și cacao. În final se adaugă și compoziția de ouă, treptat, lingură cu lingură, mixand foarte puțin după fiecare tranșă. Se dă la rece că să se soldifice un pic. Pentru glazură, zahărul se pune la caramelizat împreună cu oțetul. Când a căpătat o culoare roșcată se adaugă și untul și se trage crăticioara de pe foc. Pe cel mai frumos blat copt se întinde compoziția și cu un cuțit cu lama lungă (uns cu un pic de unt) se și crestează tortul astfel încât ulterior să puteți tăia feliile. Se împarte mai întâi în 2, apoi fiecare jumătate în 2, obțînând 4 sferturi. Fiecare sfert se mai taie în 3. Vom obține astfel 12 felii. Montare: Se iau acum blaturile la rând. Crema se întinde pe primul blat care se acoperă cu al doilea, apoi tot așa până când am uns și ultimul blat. Se păstrează crema și pentru îmbrăcat exteriorul tortului. Feliile glazurate cu zahăr ars se așează una câte una pe tort.

Loading...

Citește și

  • Ingrediente pentru blat: 8ouă, 8 linguri făină, 8 linguri zahăr + 2 căni zahăr, 1 plic zahăr vanilat.

  • Ingrediente pentru blat: 200 g migdale prăjite, 100 g zahăr, 70 g făină, 30 g unt, 5 ouă, 2 linguri praf de copt.

  • Blat: 8 ouă, 8 linguri făină, 8 linguri zahăr, 1/2 praf de copt stins cu zeamă de lămâie. Crema: 2 ouă, 300 ml lapte, 3 linguri făină, 50 g ciocolată, cacao, 1 esenţă rom, 250 g margarină (unt). Sirop: 4 linguri zahăr, 150 ml apă, 1 esenţă rom. Decor: 200 ml frişcă, 200 g ciocolată menaj, 1 lingură margarină (unt), bombonele decorative, trandafiraşi din rahat.