Reţeta câştigătoare de la cititori: Cozonac cu nucă, stafide și rahat

cozonac.jpg

reteta, cozonac, preparare, nuca, stafide
Cozonac cu nucă, stafide și rahat
Citeste tot despre: 

Câştigătoarea noastră se numeşte Dani Boboc. Ea va primi un set de oale Delimano. Dani ne-a pregătit Cozonac cu nucă, stafide și rahat.

Ingrediente (pentru 2 bucăți):

1 kg făină, 6 ouă, 300 ml lapte, 100 g unt, 100 ml ulei, 300 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilinat, esențe de portocală, de vanilie, de lămâie (câte o fiolă de 10 ml din fiecare), un cub drojdie, susan pentru decor, 300 g nucă, 50 g cacao, 200 g stafide.

Preparare:

Se prepară maiaua din drojdia frecată cu o lingură de zahăr, peste care se pune puțin lapte călduț. Într-un lighean mai mare se pune făina, iar în mijlocul ei – maiaua. Se amestecă cu puțină făină, până ia forma unui aluat mai moale. Se lasă cca 30 de minute, până își dublează volumul. Se separă ouăle. Albușurile se bat puțin, iar gălbenușurile se omogenizează. În laptele încălzit se pun esențele și zahărul, amestecându-se până la topire. Se toarnă laptele în făină și se amestecă ușor, până se încorporează făina. Treptat, se pun gălbenușurile, jumătate din albușuri, untul topit, uleiul, timp în care se frământă ușor, timp de 40 minute.Se lasă la crescut. Pentru umplutură, se adaugă în albușurile rămase nuca tocată mărunt și stafidele. Aluatul se îmarte în patru părți egale. Se ia fiecare parte, se întinde pe masă, se pune umplutura și rahatul tăiat bucățele, se rulează. Apoi, se împletesc câte două părți, formându-se 2 cozonaci. Se pun în tăvi și se mai lasă la crescut, apoi se dau la cuptor, la foc potrivit, până trece testul cu scobitoarea.    

 

loading...
Loading...

Citește și